5 luistertips en alles wat je moet weten over podcasts

5 luistertips en alles wat je moet weten over podcasts

2019-11-25

4 min leestijd | Nieuws

De podcast is bezig aan een opmars. Ideaal voor onderweg, op vakantie of lekker thuis op de bank. Maar hoe vind je nét die ene podcast die je graag wil horen? Het aanbod is enorm, wij helpen je met kiezen!

Een podcast is een audiouitzending die te beluisteren is via je smartphone of computer. Dit kan via verschillende programma’s, waaronder Apple Podcasts, Stitcher of gewoon via Spotify. De podcasts zijn er al jaren, maar winnen de laatste tijd aan populariteit. Leuk weetje: de allereerste uitzendingen waren te beluisteren via de iPod, waar tegelijkertijd ook de naam vandaan komt. Pod van iPod, cast van broadcast. Het Engelse woord voor uitzenden. Goed, tijd voor wat luistertips!

1. Omdenken
Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Aldus de makers zelf. Berthold Gunster is de grondlegger van het begrip en gaat in deze podcast in gesprek met diverse gasten. Openhartige gesprekken, waarin verder ingegaan wordt op de problemen van de gasten.

2. Newsroom | BNR
Newsroom is de dagelijkse nieuwspodcast van het FD en BNR. Presentator Mark Beekhuis bespreekt dagelijks de belangrijkste nieuwsverhalen. Dagelijks te beluisteren om 12.00 via BNR, maar ook on-demand via de belangrijkste podcast-apps. Zo luister je wanneer het jou uitkomt!

3. Brand in het landhuis
De podcast Brand in het landhuis werd dit jaar verkozen tot beste podcast van 2019 op de Dutch Podcast Awards. Deze award is een initiatief van BNR, waarbij er afgelopen jaar maar liefst 20.000 mensen hun stem uitbrachten.

De podcast gaat over de Brabantse grootgrondbezitter Ewald Marggraff, die op 7 december 2003 bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven komt. Hij had een enorm vermogen en onder andere een kunstcollectie van meer dan 500 schilderijen. Na zijn dood is er echter geen spoor meer te vinden. Niet van het geld, niet van de schilderijen. Podcastmaker Simon Heijmans start een zoektocht en beschrijft dit in deze podcast.

4. De dag
Geen tijd, of simpelweg geen zin, om elke ochtend de krant te lezen? Met deze podcast ben je elke dag op de hoogte van het laatste nieuws. Rond het middaguur verschijnt er dagelijks een nieuwe podcast. Nét op tijd om tijdens de pauzegesprekken goed op de hoogte te zijn. Liever nieuws uit het buitenland? Dan is ‘The Daily’ van de New York Times de beste keuze voor je!

5. Ruimte voor ondernemen
Deze mag natuurlijk niet ontbreken! Sinds kort heeft acconâ– avm namelijk een eigen podcast, genaamd Ruimte voor ondernemen. Hierin worden eindejaars- en ondernemerstips gedeeld door onze adviseurs. Over belastingadvies, maar ook over pensioenen. Inhoudelijk sterk en leuk om in korte tijd (de meeste afleveringen duren ongeveer 5 minuten) weer op de hoogte te zijn van allerlei relevante onderwerpen. De eerste afleveringen staan inmiddels online en zijn te beluisteren via de al eerder genoemde podcast-apps. Liever direct luisteren? Start de nieuwste podcast door hieronder op play button te klikken!

Ontdek onze vacatures