De eerste stappen op de arbeidsmarkt

De eerste stappen op de arbeidsmarkt

2021-07-20

4 min leestijd | Nieuws

Sommigen kijken er al heel lang naar uit, voor anderen lijkt het alweer een eeuwigheid geleden: de allereerste stappen op de arbeidsmarkt. Na jaren van studeren sta je direct voor een belangrijke keuze. Want, waar wil je graag werken? Kies je voor een kleiner kantoor of kies je voor een grotere organisatie? Kies je voor een grote organisatie, dan mag je ook verwachten dat dit een professionele organisatie is. Maar wat is precies een professionele organisatie? Marius Wijers, Directeur Belastingadvies, vertelt welke afwegingen je moet maken om tot een juiste keuze te komen.

Professioneel of niet professioneel
Je staat dus voor een belangrijke keuze, maar waar kun je uit kiezen? Eigenlijk zijn er grofweg twee opties: een professionele organisatie of een niet professionele organisatie. Een professionele organisatie is een organisatie die werkt volgens bepaalde spelregels en kwaliteitsstandaarden. Dit zie je terug in de manier van werken en hierdoor wordt bij voorbaat de kwaliteit geborgd. Vaak zijn dit de grotere, bekende kantoren.

Een niet professionele organisatie is vaak kleiner, vrijer en lokaal georiënteerd. Rollen zijn beter afgebakend en je blijft langer in een bepaalde positie zitten. Er is meer zekerheid, maar minder ruimte voor eigen ontwikkeling. De grootste ontwikkelingsruimte zit bij de eigenaren, die als het ware het leuke werk doen. Een professionele organisatie heeft heel veel eigenaren, of bijna geen. Ben je echt goed? Dan kun je naar deze posities toegroeien.

Persoonlijkheid moet passen
De keuze die je maakt heeft niet zozeer te maken met de inhoud van het vak, maar meer hoe je als persoon wilt zijn. In een grotere organisatie moet je goed in een team kunnen werken en van nature transparant zijn. Het is belangrijk dat een advies over de aangifte juist is, maar binnen een professionele organisatie is het ook erg belangrijk dat je kunt laten zien dat je goed kunt samenwerken en dat je aan de formelere spelregels wilt voldoen. Zie je deze spelregels als overbodige bureaucratie of accepteer je dat dit van belang is voor ons allemaal? Een professionele organisatie kan veel bieden, maar vraagt ook veel van je.

Kies je voor zekerheid en stabiliteit? Of kies je voor carrière maken en je eigen ontwikkeling? Binnen professionele organisaties, zo ook binnen accon■avm, wordt verwacht dat je doorstroomt. De plek die je hebt bemachtigd moet over een aantal jaren weer door iemand anders ingevuld kunnen worden. Hier helpen ze je mee, door het bieden van een gedegen opleidingsplan en de daarbij behorende carrièrekansen. Je komt niet in een platte organisatie terecht, maar je kunt je ontwikkelen en stapjes vooruitzetten.

Doe ervaring op en deel
Wat helpt is om ergens een stage te lopen. Ga op in de cultuur en deel je ervaringen met vrienden en studiegenoten. Je maakt keuzes niet alleen op basis van wat je hebt geleerd, maar ook op basis van je persoonlijkheid. Kies vooral voor een richting waar je je het beste bij voelt.

Voel je je goed bij een professionele organisatie? Dan heb je ook daar nog een keuze te maken, want ook hier zijn de verschillen groot. De traditionele big four-kantoren bedienen de grote, internationale bedrijven, terwijl andere professionele organisaties zich meer op het lokale en de familiebedrijven richten. Ook dit is weer een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kies je voor het globale, of juist het lokale…? accon■avm is geworteld in de regio en richt zich voornamelijk op Nederlandse (familie)bedrijven.

Meer informatie? Wij helpen je graag met de keuze en vertellen je in een persoonlijk gesprek graag meer over de mogelijkheden. Direct aan de slag? Bekijk dan hier onze vacatures.

Ontdek onze vacatures