De juiste balans tussen werk en privé, hoe doe je dat?

De juiste balans tussen werk en privé, hoe doe je dat?

2019-07-23

4 min leestijd | Nieuws

Iedereen heeft weleens een fase dat het even niet zo lekker gaat. Vaak heeft dit een logische reden: een nieuwe klant, nét begonnen met een nieuwe baan of die naderende deadline. Eenmaal thuis plof je uitgeteld op de bank, terwijl je op kantoor eigenlijk ook al niet zoveel energie had.

Yes, we worstelen allemaal met de juiste balans tussen werk en privé. En als dit slechts één (korte) periode in het jaar is, is dat helemaal niet zo erg. Maar heb je hier structureel last van? Heb je al een langere periode nauwelijks of helemaal geen energie? Dan moet je wat veranderen. Met deze tips helpen we je de juiste balans tussen werk en privé (terug) te vinden.

Stel prioriteiten
Wat vind je écht belangrijk? Waar word je echt gelukkig van? Vaak gaat de meeste tijd niet op aan dat wat je het belangrijkste vindt. Meestal geeft men aan familie en vrienden op de eerste plaats te willen zetten, maar in de praktijk gebeurt het echter te weinig. Je hebt ten slotte nauwelijks vrije tijd. Natuurlijk vind je je werk belangrijk, maar niet ten koste van alles.

Maak voor jezelf een lijstje met dingen die je belangrijk vindt. Schrijf geen dingen op die anderen graag van je willen zien, maar schrijf dingen op waar je zelf graag extra tijd aan wilt spenderen. Denk hierbij aan sporten, werken, familie en vrienden. Kost iets meer tijd dan gewenst? Schrijf dan op wat je wilt veranderen en hoe je dit zou kunnen veranderen.

Ga eens offline
Tegenwoordig staan we altijd ‘aan’. We zijn de hele dag bereikbaar, ook buiten kantoor en buiten kantoortijden. Zo check je thuis je (werk) mail op je telefoon en pusht LinkedIn berichten vanuit je netwerk. Zelfs op vakantie. Zet ‘m eens uit na het werk, geniet van het eten en van elkaar!

Wees duidelijk naar collega’s
Je kunt echter niet zomaar je telefoon uitzetten. Creëer duidelijkheid voor je directe collega’s. Wanneer ben je goed bereikbaar? En wanneer niet? Maak hier onderling goede afspraken over, zodat je van elkaar weet wat je kunt verwachten. En ben je een paar dagen vrij? Draag dan je taken over, zodat collega’s ook verder kunnen zonder jouw hulp. Kleine moeite, groot plezier.


Maak keuzes
Je tijd is kostbaar. Kies je ervoor om een nieuwe sport of hobby te beoefenen? Dit zal je dan waarschijnlijk meer energie en vrije tijd gaan kosten. Tijd die je eigenlijk niet hebt, toch? Zorg ervoor dat je ergens tijd vrijmaakt, door bijvoorbeeld een poetshulp in te schakelen of je boodschappen te laten bezorgen. Hierdoor bespaar je al gauw een paar uur per week!


Maak een planning
Het klinkt cliché, maar als je iets niet plant kom je er ook niet aan toe. Dit geldt ook voor ontspanning, dus zet het sporten in je agenda! En heb je een drukke periode voor de boeg? Plan dan eens een aantal weken vooruit, waardoor je nu al weet wat je over een aantal maanden gedaan moet hebben. Zo hoef je je tijdens de drukke periode alleen maar bezig te houden met de uitvoering van je taken.


Onthoud waar je het voor doet
Je bent inderdaad druk, maar niet zonder reden. Onthoud waar je het voor doet! Ben je hard aan het bouwen aan je CV? Ben je aan het sparen voor een vakantie? Wil je graag een huis kopen? Of wil je een gezond lichaam? Waar je het ook voor doet, denk er af en toe eens aan. Dan merk je vanzelf dat het makkelijker zal gaan.

Hoe is jouw balans tussen werk en privé? En ben je benieuwd hoe collega’s dit bij accon■avm ervaren? Stel gerust je vraag via recruitment@acconavm.nl.

Ontdek onze vacatures