De rol van een jr. belastingadviseur binnen Accon

De rol van een jr. belastingadviseur binnen Accon

2019-08-01

4 min leestijd | Nieuws

Je bent klaar met school en klaar voor de start van je carrière. Je staat aan het begin, dus je wilt zoveel mogelijk leren en ervaring opdoen met alle facetten van belastingadvies. In deze blog vertelt Marius Wijers, directeur belastingadvies bij accon■avm over de rol van een junior belastingadviseur binnen accon■avm. Over de reguliere werkzaamheden, maar ook over hoe jij het verschil kunt maken. Voor klanten, maar ook voor je eigen collega’s!

De toegevoegde waarde van een jr. belastingadviseur
In het belastingrecht heb je te maken met hele mooie theorieën, abstracte begrippen en complexe vraagstukken. Vaak is dit behoorlijk wetenschappelijk. Maar aan de andere kant heb je juist heel veel praktische tips. Hoe moet je nou concreet met sommige dingen omgaan? Stel dat een startende belastingadviseur periodiek, bijvoorbeeld één keer per maand, zijn collega’s van de samenstelpraktijk kan informeren met een heleboel praktische tips over zaken die nu relevant zijn. Ik denk dat we daar echt de vruchten van kunnen plukken. Er zijn op dit moment namelijk veel ontwikkelingen gaande, die zomaar ook voor onze klanten kunnen gelden. Zeker in de aangiftes.

Laaghangend fruit
Als junior belastingadvies moet je interesse tonen in het volgen van de jurisprudentie en de literatuur. Daar staan natuurlijk erg veel zaken in, maar het is juist de kunst om daar de dingen uit te halen die dichtbij huis zijn en direct van nut zijn voor je collega’s. Denk hierbij aan praktische zaken als het gebruik van de auto. Zet je deze op de zaak of juist niet? En als je je huis tijdelijk verhuurd via Airbnb, is dat dan belast of onbelast? Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam namelijk bevestigd dat de ontvangen huur uit het tijdelijk verhuren van een deel van de eigen woning onbelast is. Zeer waardevolle informatie, die zeker met een collega van de samenstelpraktijk gedeeld moet worden!

Skills en competenties
Om tot deze nieuwe inzichten te komen moet je nieuwsgierig en alert zijn. Als belastingadviseur kun je nooit blijven teren op wat je al weet, want elke dag, elke week en elke maand komen er weer nieuwe zaken bij.

Ook moet je jouw eigen vak goed kunnen vertalen zodat een klant je echt begrijpt. Dus in andere terminologie over je vak kunnen praten. Je moet het bij een klant namelijk niet over technische zaken als vermogensetikettering hebben, maar over je auto op de zaak zetten. Dan weet hij waar het over gaat en dan kan je hem het beste helpen.

Ontwikkelingsmogelijkheden
Al deze skills kun je leren en accon■avm helpt je daar graag bij. Zo bieden we via de NOB (De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs) vaktechnische opleidingen, die écht gericht zijn op de inhoud van het vak. Maar dat niet alleen, want daarnaast zijn we dit jaar ook weer gestart met trainingen over adviesvaardigheden. Juist voor werknemers die adviseur zijn of adviseur willen worden. In house, met je eigen team. Dit helpt je om je vak door te vertalen naar de klant, zodat de klant je beter kan begrijpen.

Werken voor veel verschillende klanten
accon■avm heeft een heel gevarieerd klantenpakket, waardoor je je erg breed kunt ontwikkelen. Van kleine klanten tot hele grote klanten, waarbij je elke keer weer tegen verschillende dingen aanloopt.

Bij de kleinere klanten kunnen best wel grote fiscale issues spelen. Bijvoorbeeld het schenken van vermogen, hoe kun je dat het beste doen? Terwijl bij grotere klanten weer kleinere issues spelen die juist van groot belang kunnen zijn. Om maar even terug te komen op de auto en de vrouw van een klant die een tuinhuisje verhuurt via Airbnb. Hoe ga je daarmee om?

Een belastingadviseur zit allang niet meer alleen achter zijn scherm, maar gaat juist de interactie met klanten aan. Bij accon■avm ga je dat leren. En laat je zien dat je bij de tijd bent en nieuwe ontwikkelingen door kunt vertalen naar klanten? Dan groei je snel door naar belastingadviseur, waarbij je zelfstandig in gesprek gaat met de klant.

Meer informatie?
Lees hier meer over wat we doen op het gebied van bijscholing en op het gebied van ondersteuning in je loopbaantraject. Direct aan de slag? Bekijk dan hier onze vacatures voor belastingadviseur.


Ontdek onze vacatures