Dress to impress

Dress to impress

2019-09-21

5 min leestijd | Nieuws

Een blog van Jessica Jansen-Goedhals, Accountmanager

Je eerste werkdag
Je eerste overleg
Je eerste bespreking

Wat moet je aan, wat is normaal en wat is de verwachting?

Herkenbare vragen voor de meeste mensen. Toen ik zelf net van school kwam (2006) en ging werken heb ik menig uurtje voor mijn kast gestaan. Misschien is dit typerend voor vrouwen, maar toch. En in de loop der jaren heb ik menig blooper gemaakt en meegemaakt.

Als jullie aan mijn beste vriendin zouden vragen wat mijn kledingstijl was toen ik net van school kwam (24 jaar) dan zal ze zeggen: spijkerbroek met een shirtje, sneakers en een spijkerjasje. Hakken kent ze niet en als ze erop loopt dan … afijn meer uitleg is niet nodig. Ook accessoires zijn overbodig dus ook die behoorden niet tot mijn garderobe.
Die kledingstijl heb ik wel een beetje achter me gelaten, al draag ik nog wel eens een lekkere spijkerbroek en sneakers in het weekend als ik langs de lijn mijn voetballende kinderen aan het aanmoedigen ben.

Bij mijn eerste baan leerde ik al snel dat een representatief uiterlijk de klant een professioneler gevoel geeft en het daarnaast ook ervoor zorgt dat je meer zelfvertrouwen hebt.
Dat wil niet persé zeggen dat je in een driedelig pak moet verschijnen of in een super chique jurk. Netjes, verzorgd en representatief kan ook een mooie donkere spijkerbroek zijn met een blouse en blazer. Of een leuk jurkje met een paar leuke schoenen.

De transformatie naar mijn huidige kledingstijl casual / chique ging niet zonder slag of stoot. Zoals ik al zei: ik heb toch wel een aantal bloopers gemaakt. Ik licht ze hieronder even toe.

  • Tijdens de voorbereiding voor een belangrijke presentatie voor een Raad van Toezicht dacht ik toch echt goed voorbereid te zijn. De presentatie had ik al 10 keer geoefend, en ik was ruim op tijd aanwezig. Ook alle apparatuur werkte, er kon niets meer misgaan. Vijf minuten voor tijd ging ik toch nog even naar de WC en door de zenuwen trek ik zo een mega ladder in mijn panty.... En ik had geen reserve panty bij me. Achteraf stelt het misschien niet zoveel voor, maar op dat moment kon ik wel door de grond zakken. Tegenwoordig heb ik altijd een extra paar in mijn tas zitten.
  • Het leren lopen op hakken is al een uitdaging op zich. De mannen die dit lezen denken nu vast ‘het zal wel, lekker belangrijk’. Maar met nieuwe hakken/nieuwe schoenen naar een hippique (paardenconcours) gaan is echt geen aanrader…. Drie maanden later had ik nog last van de blaren die ik die middag heb opgelopen. Zorg altijd dat je een paar comfortabele schoenen in de auto hebt liggen als je ergens naartoe gaat en je niet goed weet wat je kunt verwachten.
  • 's Morgens wakker worden in september/oktober en het zonnetje schijnt. Het was heerlijk weer dus, enthousiast als ik was, trok ik een zomerjurkje aan en vertrok zonder jasje naar kantoor. Diezelfde ochtend moest ik naar een bespreking, terwijl het weer net was omgeslagen. Het was nog maar een graad of 10 en het regende. Op dat moment wenste ik dat ik toch even een blazer of jasje had meegenomen.
  • Toen mijn kinderen nog heel klein waren (eerste jaar) ben ik menigmaal op kantoor gekomen met een melkvlek op mijn schouder, omdat mijn zoontje na een boertje blijkbaar toch echt klaar was met zijn melk. Als je collega dan met opgetrokken wenkbrauwen naar je schouder wijst dan weet je direct wat hij bedoelt…

Nu zo’n 10 jaar later weet ik dat zulke bloopers erbij horen en dat iedereen deze weleens gemaakt heeft. In mijn ogen hoeft er geen vaste dresscode te zijn in de accountancy of het bedrijfsleven. Hoe je je kleedt is een onderdeel van je professionaliteit en geeft degene waar je zaken mee doet een eerste indruk van jou als professional. Kom jij met een afgedragen spijkerbroek en afgetrapte sneakers dan zegt dat niets over jouw kennis en jouw ervaring.
Het zegt wel iets over de voorbereiding en mate waarin jij het belangrijk vindt dat de klant ziet dat je jezelf als een professional wilt profileren.

Als je kleding draagt waar jij je goed in voelt en als deze kleren een verzorgde uitstraling hebben dan zal je dit ook uitstralen. Probeer soms eens wat nieuws en wie weet voel je je er wel ontzettend goed bij. Natuurlijk moet je rekening houden met wat je gaat doen, wat voor soort bespreking je hebt die dag, of je nog iets actiefs gaat doen of dat je die dag nog lang in de auto moet zitten.

Mijn motto is dan ook: dress to impress! And they will remember you!

Ontdek onze vacatures