Het gevoel van de Vierdaagse: collega Bryan Klomp

Het gevoel van de Vierdaagse: collega Bryan Klomp

6 min leestijd | Nieuws

Vandaag start het grootste wandelevenement van de wereld: de Nijmeegse Vierdaagse. 47.000 lopers hebben dit jaar een inschrijfbewijs gekregen en mogen vanochtend vertrekken vanaf de Wedren in Nijmegen. Onder de lopers ook collega’s van accon■avm, waaronder Bryan Klomp. We vroegen hem naar zijn gevoel van de Vierdaagse!

Eerst even kennismaken… Wie is Bryan Klomp?
Aangenaam! Ik ben Bryan, 25 jaar oud, afkomstig uit Wijchen en al ruim 2,5 jaar werkzaam bij accon■avm. Begonnen in 2017 als sales medewerker, van daaruit doorgegroeid naar een marketingfunctie en inmiddels werkzaam als HR back-office medewerker. Hier houd ik mij voornamelijk bezig met recruitment en ook de academy voor belastingadvies valt onder mij.

Loop je de Vierdaagse dit jaar voor het eerst?
Nee, het is voor mij niet de eerste keer. Het is voor mij zelfs al de achtste keer, ik ben begonnen toen ik 15 jaar oud was.

Wauw! Waarom wilde je de Vierdaagse graag lopen?
Ik heb me ooit ingeschreven toen ik 14 was, omdat ik het graag een keer wilde proberen. Wilde ‘m gewoon een keer lopen. Helaas werd ik toen uitgeloot, maar toen heb ik het een jaar later maar weer opnieuw geprobeerd en toen werd ik wel ingeloot. En tja, als je eenmaal de Vierdaagse gelopen hebt dan heb je het virus te pakken hè!

Wat is dan dat virus? Kun je dat uitleggen?
Nou, er zijn heel veel mensen die de Vierdaagsefeesten meemaken, maar er zijn er maar 47.000 die de feesten onderweg meemaken. Als loper maak je zulke andere dingen mee. Dingen die je als feestvierder simpelweg niet ziet. Mensen die je om half 5 ’s nachts staan aan te moedigen langs de route met muziekinstallaties. Echt hele dorpen lopen uit, je ervaart de gastvrijheid van elk dorp.

Het is moeilijk uit te leggen, maar een hele bijzondere en gemoedelijke sfeer onderling. Je kijkt echt je ogen uit. Je ervaart een hele andere kant van de Vierdaagse.

Heb je de Vierdaagsefeesten al weleens kunnen vieren?
Ik heb vorig jaar voor het eerst niet gelopen. Dit kwam omdat ik in juni een gedwongen knieoperatie moest ondergaan dus toen ‘moest’ ik wel feesten. Dat was wel even wennen. Ik was 15 toen ik begon en nu vierde ik pas op mijn 24e voor het eerst echt de feesten.

Maar goed, ook als je loopt heb je wel tijd om de feesten te vieren. Het begint namelijk op zaterdag en op zondag haal je je startbewijs op in de stad. Je het kan het vieren, maar wel met mate.

Is de knie inmiddels hersteld…?
Ja hoor, ik heb een nieuwe kruisband gekregen dus het is even afwachten hoe dat gaat. Met de trainingen heb ik er geen last van gehad en het is nu al ruim een jaar geleden.

Met wie loop je?
Met mijn twee neefjes en met een oom. Het is voor het eerst dat we met een grote groep gaan. Wel fijn, want ook zij kunnen je door de zware momenten heen helpen.

Heb je je goed voorbereid?
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dit jaar niet zo heel veel heb getraind. Meestal loop ik in de weekenden, want ik werk 40 uur per week voor accon■avm.

Ik ben begonnen met trainen in maart, want dan wordt het wat beter weer. Ik kies meestal voor een georganiseerde wandeltocht, want dat is toch wel het leukste. Ik train nooit tot 50 kilometer zelf, want je bent dan zo’n groot gat van je weekend kwijt. En ik heb maar twee dagen weekend natuurlijk. Uit ervaring weet ik dat die laatste tien kilometers toch op het tandvlees gelopen moeten worden. Hoe goed je ook hebt getraind.

Waar zie je het meeste tegenop?
De tweede dag. De woensdag dus. Dat is elk jaar voor mij de zwaarste dag. Als je dinsdag start is dat je eerste dag en dan ben je natuurlijk lekker fit.

De tweede dag heb je toch spierpijn als je wakker wordt en je voelt allerlei andere pijntjes. En je moet toch die 50 kilometer lopen hè. Op de donderdag loop je al naar de laatste dag toe en die vrijdag is het natuurlijk één groot feest. En op woensdag, tja, dan loop je eigenlijk nergens naartoe. Dat maakt het zwaar.

Waar kijk je het meeste naar uit?
Een beetje tegenstrijdig, maar ook dat is de woensdag. Die dag komen we namelijk door Wijchen, en dan staat mijn hele familie langs de kant. Mijn ouders, en natuurlijk mijn opa en oma. Helaas komen we nét niet langs mijn huis.

En natuurlijk de Via Gladiola op vrijdag. Dat is voor elke loper fantastisch!

Dus je krijgt een biertje van thuis…?
Nou, we komen rond een uurtje of 8 al door Wijchen, dus ik denk dat ik op dat moment nog geen zin heb in bier. Die bewaar ik voor een later moment op de dag, haha!

Welk Vierdaagselied zing je uit volle borst mee?
Je hebt meestal van die fanatieke groepen die zingen, maar zelf zing ik niet mee. Al moet ik wel zeggen dat je lekker op het ritme mee kunt lopen met de militairen! Maar mij hoor je geen ‘Potje met vet’ zingen hoor.

Wat is voor jou hét gevoel van de Vierdaagse?
Saamhorigheid. Onderweg met elkaar, samen onderweg naar de Gladiola. Je hebt maar een doel en daar werk je met z’n allen naartoe. Ik heb er zin in!

Namens alle collega’s van accon■avm wensen wij Bryan en alle andere lopers heel erg veel succes de komende week. Wil je weten hoe het met Bryan gegaan is? Houd dan onze website en socials in de gaten!

Ontdek onze vacatures