"Met persoonlijke ambities en doelen behalen we de beste resultaten"

2018-12-27

7 min leestijd | Nieuws

Edwin Ufkes is directeur Belastingadvies, én coach van het mkb-team Groningen Drenthe bij accon avm. Met deze twee petten op zet hij zich in voor een zo goed mogelijk landelijk beleid belastingadvies en doet hij er als coach alles aan om mensen zo optimaal mogelijk te laten presteren. Hoe doet hij dat? En hoe is hij tot deze posities gekomen? Tijd voor een interview!

Je werkt al bijna 12 jaar bij accon avm. Je bent vast niet direct gestart als directeur. Hoe ben je hier ooit begonnen?
“Mijn loopbaan startte niet bij accon avm. Ik begon als junior belastingadviseur bij een ander accountantskantoor. Dat kantoor werd overgenomen door accon avm en zo ben ik dit bedrijf ingerold. Binnen accon avm heb ik bij verschillende vestigingen gewerkt.
Door af en toe te wisselen van vestiging en door het natuurlijke verloop van personeel, heb ik me steeds een stapje verder kunnen ontwikkelen. Ik heb een behoorlijke dosis ambitie en doorzettingsvermogen, daardoor ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot directeur.”

Je bent directeur én coach. Zo op het oog zijn het hele verschillende rollen. Wat is het grootste verschil?
“In mijn rol als directeur ben ik echt vakinhoudelijk bezig. Zo zit ik bijvoorbeeld in het landelijk overleg van de discipline Belastingadvies. Samen bepalen we het landelijk beleid van Belastingadvies qua interne en externe communicatie en geven we bijvoorbeeld ook invulling aan het opleidingsprogramma binnen Belastingadvies.

Als coach (bij ons noemen we dat “teamcaptain”) richt ik me veel meer op het menselijk aspect. Ik probeer mijn team op alle vlakken zo goed mogelijk richting te geven en te motiveren.”


Mooi streven, maar hoe zorg je ervoor dat mensen het echt naar hun zin hebben in hun team?
“Om een goede coach of teamcaptain te zijn moet je volgens mij het klassieke directeurs-jasje aan de kapstok hangen. Een directeur bij accon avm gedraagt zich als een coach: in plaats van directief en bepalend, denken we mee met de ontwikkeling van de collega’s en geven we hier en daar richting. Dus vooral veel zelf nadenken en keuzes maken en niet vertellen wat iemand precies moet doen.


Daarnaast vind ik het heel belangrijk om een open houding aan te nemen zodat de mensen zich prettig voelen en dat er ruimte is voor hun mening en ideeën, en voor ondernemerschap en eigen initiatief.

Ik geloof dat een succesvol resultaat staat of valt bij een goede sfeer binnen het team. Daar zet ik me dan ook echt voor in. Een groot deel van je leven bestaat uit werken, het is belangrijk dat dit dan ook leuk is. Ik hecht er dus veel waarde aan dat het team een hechte, informele band heeft. En gelukkig ben ik niet de enige die dat vindt, accon avm moedigt dit aan en gelukkig vinden mijn teamleden het net zo belangrijk.”

Je bent coach van het mkb-team Groningen-Drenthe. Kun je wat meer vertellen over jouw team?
“We hebben een heel divers team, zowel divers qua opleidingen als karakters als leeftijden. Ons team is gezellig met veel humor maar we zijn ook serieus met onze klanten bezig en we hebben een goede schouders-eronder-mentaliteit.

En, ook leuk, we zijn heel sportief! Zo hebben we afgelopen juli meegedaan aan een mud-race, hebben we wekelijks een bootcamp in het bos naast ons kantoor en doen we mee aan hardloopwedstrijden. accon avm moedigt ons hierin aan door bijvoorbeeld te bootcamp-trainer te vergoeden en door ons te voorzien van hardloopkleding. Het is niet alleen sport wat de klok slaat, hoor. Binnenkort gaan we bijvoorbeeld naar een grote netwerkkerstborrel die in Groningen georganiseerd wordt. Gewoon, omdat we dat ook leuk vinden en tevens goed is voor ons netwerk.”

We hebben het vooral gehad over jouw rol als coach. Nu even jouw directie-pet op; wat doet accon avm er als werkgever voor om mensen te laten groeien?
“accon avm vindt het heel belangrijk dat mensen zich ontwikkelen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Er wordt hier ook echt ruimte voor gemaakt. Zo hadden we laatst een bijeenkomst waarin alle collega’s een pitch hielden over waarin ze willen groeien, wat ze willen ontwikkelen, wat hun doel is en waar hun ambities liggen. Als team gaan we vervolgens kijken hoe we dit waar kunnen maken. Daarnaast is er veel ruimte om je kennis te ontwikkelen, zo hebben we zelf een breed intern aanbod van cursussen, maar je bent ook vrij om externe cursussen en opleidingen te volgen.

Waar we echt kritisch naar kijken is wat onze mensen zelf willen. Zo hebben al onze adviseurs een discipline waarin ze zijn opgeleid, maar hebben ze ook allemaal een eigen specialisatie. Belangrijk, want zo kunnen we alle klanten goed bedienen. We geloven dat persoonlijke ambities en doelen de beste motivaties zijn om iets te bereiken. Daarom leggen we de specialisatie niet zomaar op, maar bepaalt de collega zelf waarin hij of zij zich wil specialiseren.”

En dan, hoe gaat zo’n specialisatie vervolgens in zijn werk?

“Hier zie je hoe een goed werkgeverschap en een goede teamsfeer samen voor mooie resultaten zorgen. accon avm zorgt ervoor dat je de juiste cursussen en de juiste begeleiding krijgt. En je team helpt je door gerelateerde opdrachten binnen te halen en door je bepaalde klanten en vraagstukken toe te wijzen.”

Wat vind je zelf mooi aan werken bij accon avm?
“Er is veel vrijheid voor eigen initiatieven en ideeën. Dit wordt ook echt gemotiveerd en gewaardeerd. Als je bijvoorbeeld iets bedenkt dat landelijk gebruikt kan worden, dan word je ook helemaal betrokken bij de landelijke uitvoering van jouw idee.

Daarnaast is er geen strakke hiërarchie en veel flexibiliteit. Wil je van 9 tot 6 of van 8 tot 5 werken? Allemaal goed, als je je werk maar af krijgt.

En, misschien niet heel verrassend gezien mijn ambitie, ik vind het fijn dat je snel kunt groeien. Als je ambitieus bent en doorzettingsvermogen dan kun je het heel ver schoppen binnen accon avm. De route die mijn carrière heeft afgelegd zie je veel binnen accon avm; collega’s die zijn begonnen als junior en nu directieve en landelijke functies bekleden. Dat die ruimte en mogelijkheid er is, én dat mensen hun loopbaan bij ons uit willen stippelen, dat vind ik mooi.”

Geïnspireerd geraakt en wil je ook bij het mkb-team komen werken? Bekijk dan hier onze vacatures.

Ontdek onze vacatures