Mindful werken, hoe doe je dat?

Mindful werken, hoe doe je dat?

2019-08-19

5 min leestijd | Nieuws

Mindfulness is populair en wint nog steeds aan populariteit. Zo ook op de werkvloer, want het geeft je rust en het kan je helpen om stress te verminderen. En aangezien stress beroepsziekte nummer één is, geven je graag een paar tips om mindful op kantoor te zijn. We zoomen in op de toegevoegde waarde van mindfulness in het bedrijfsleven. Hoe mindful ben jij?

Wat is mindfulness?
Eerst even een stapje terug. Want wat is mindfulness eigenlijk? En waar komt het vandaan? Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boeddhisme, maar is niet gebonden aan een bepaalde religieuze context. Het combineert moderne psychologische inzichten met de oude en traditionele vormen van meditatie en yoga. De focus ligt hierbij op het bewustzijn en leven in het nu.

We leven in een tijd waarbij we het druk hebben. Druk met werk en een misschien nog wel drukker sociaal leven. We vliegen van huis naar werk, van werk naar sportschool en van sportschool weer naar vrienden. En weer andersom. We kennen allemaal het gevoel dat je wordt geleefd door je agenda. Hierdoor komt stress steeds vaker om de hoek te kijken. Mindfulness kan je daarbij helpen, zo bleek onlangs uit wetenschappelijk onderzoek van het Ohio State University’s Wexner Medical Center. Uit het onderzoek bleek namelijk dat stress onder de medewerkers dankzij mindfulness-trainingen na acht dagen al was gedaald met veertig procent. Veertig! Een enorm hoog percentage. Benieuwd naar het onderzoek? Klik dan even hier.

Niet zo gek dus dat mindfulness aan populariteit aan het winnen is. Zo zijn er steeds meer on- en offline mindfulness-cursussen, download je een app die je op weg helpt en wordt het zelfs vergoed door je zorgverzekering. Mindfulness is hot. Tijd om er wat mee te doen!

Heb aandacht voor je taken
Mindfulness richt zich op het bewustzijn en focus. Richt je aandacht daarom op één taak, alvorens je overgaat op een volgende. Je zult merken dat je meer focus hebt, gerichter aan iets kunt werken en je waarschijnlijk ook nog effectiever bent. Want focus je je op één ding? Dan is de kans dat deze taak goed gaat veel groter. We schreven hier onlangs al over in deze blog.


Maak gebruik van voorbeeldoefeningen
Het internet staat vol met praktische oefeningen. En ondanks dat je smartphone één van de allergrootste onruststokers is, kan ie je ook erg goed op weg helpen. Zowel Apple’s App Store als de Google Play Store staan vol met goede apps. Kijk bijvoorbeeld eens naar Buddhify, Headspace en Stop, Breathe & Think. Ontvang dagelijks een reminder en laat je op weg helpen!


Sta stil bij successen
Heb je een project goed afgerond? Vier het! We zijn snel geneigd om na het behalen van een succesje direct weer over te gaan tot de orde van de dag. Ja, zo nuchter zijn we wel. Probeer er eens van te genieten door er heel even bij stil te staan. Denk eens terug aan een moment voorafgaand aan het project. Je zag er toen zo tegenop, en nu heb je het toch maar mooi geflikt!


Laat je mail eventjes links liggen
Heb je de gewoonte om constant je mail te checken? Stop! Check je mail op vaste tijdstippen, in plaats van telkens op elk piepje te reageren. Focus je op de taak waar je mee bezig bent en laat je niet te snel afleiden. En moet je ingewikkelde taken doen? Plan deze dan in de ochtend, want dan heb je vaak de beste focus.


Wandel of fiets naar het werk
Ben je bevoorrecht dat je naar het werk kunt lopen of fietsen? Maak hier eens gebruik van. Het is een heerlijk moment om even tot rust te komen en het hoofd leeg te maken. Woon je net iets te ver weg? Plan dan eens een wandelafspraak in.


Stel een reminder in
Voor je het weet race je weer van meeting naar meeting. Plak een post-it op je beeldscherm of stel een reminder in op je telefoon. Zo lang je er maar bewust mee bezig bent. Want bewustzijn, daar draait het om.

Denk je dat mindfulness jou kan helpen? En heb je iets gehad aan deze tips? Laat het ons dan even weten, vinden we leuk om te horen. Binnen acconâ– avm heerst er een no-nonsense cultuur, maar we staan altijd open voor nieuwe ideeën. Zo ook voor mindfulness.

Liever wat meer informatie over een vacature? Ook daar hebben we het graag over. We hebben op dit moment méér dan 100 interessante vacatures en met 45 vestigingen zijn we altijd bij je in de buurt. Bekijk ze hier!

Ontdek onze vacatures