Ondernemerschap is kansen zien en benutten

Ondernemerschap is kansen zien en benutten

2019-08-29

5 min leestijd | Nieuws

Een blog door Ilse van der Valk, Junior Assistent Accountancy

In mijn eerste blog gaf ik aan dat ik een typisch rood persoon ben. Ondernemerschap is een van de kenmerkende eigenschappen die een rood persoon omschrijven. Wat is ondernemerschap eigenlijk en hoe kun je deze eigenschap optimaal benutten?

Ondernemerschap kan op verschillende manieren worden opgevat en toegepast. Vaak wordt er gedacht aan het runnen van een eigen bedrijf, maar het is in mijn ogen een veel breder begrip. Ondernemerschap voor mij is kansen zien, benutten en daarmee een waarde toevoegen voor jezelf en anderen. Bijvoorbeeld voor klanten en/of collega’s. Ondernemerschap kun je toepassen op het werk, in een bedrijf en in je vrije tijd.

Ondernemerschap binnen accon■avm

Binnen mijn functie als junior assistent accountant uit ondernemerschap zich op verschillende manieren. Het begint met de baas zijn over je eigen ontwikkeling. Ik heb geleerd dat er zich binnen accon■avm genoeg kansen voordoen, de kunst zit hem echter in het benutten van deze kansen. Een mooi voorbeeld is dat ik samen met collega’s bezig ben met het schrijven en uitzetten van een (marketing)plan voor de Paardenhouderij. Door mijn enthousiasme voor het opstellen van het plan, de kennis en het netwerk binnen de paardensector ben ik nu actief betrokken en medeverantwoordelijk voor dit initiatief. Hierdoor kan ik mij profileren binnen de organisatie en daar buiten, met een onderwerp wat tevens mijn passie is.

Ontwikkelen als persoon en binnen een organisatie zet je kracht bij door kansen te zien en deze te benutten. Wanneer je elke kans grijpt die op je pad komt, kun je jezelf ontwikkelen en vormen naar de persoon die jij wilt zijn. Nu ben ik junior assistent accountant en hopelijk zit ik over een paar jaar om de tafel bij een klant als accountmanager/adviseur. Ik geloof erin dat alles mogelijk is zolang je zelf de touwtjes in handen neemt over je eigen ontwikkeling.

Zoals hierboven genoemd is ondernemerschap ook een toegevoegde waarde leveren voor anderen. Door een ondernemende houding aan te nemen zie je wellicht kansen voor de organisatie waar je werkzaam in bent, wat een toegevoegde waarde kunnen bieden. Zoals bijvoorbeeld projecten signaleren waar de organisatie in kan deelnemen of het actief meehelpen met het werven van nieuwe collega’s. Natuurlijk levert dit uiteindelijk ook wat voor jezelf op, maar wat is er nu mooier dan een toegevoegde waarde leveren aan de organisatie waarin je zelf werkzaam bent?

Ondernemerschap als ondernemer

Naast mijn 40-urige werkweek ben ik ook nog ondernemer van een innovatief bedrijf genaamd ‘HorseBeat’. Hiermee begeleid ik ruiters met het trainen van hun (sport)paard door gebruik te maken van de hartslagmeter. Met dit bedrijf heb ik al hele leuke en mooie dingen mogen doen, maar ook die dingen kwamen niet vanzelf!

Ik ben bijna 3 jaar geleden, tijdens mijn opleiding aan de HAS Hogeschool, gestart met HorseBeat omdat ik een kans zag in de markt. Innovatie werd populairder en de hartslagmeter was een van de innovaties die in opkomst was. Via mijn stage bij Moxiesport maakte ik kennis met deze mooie innovatie en de kennis die er nodig is om ruiters te kunnen begeleiden. Het is een hele uitdaging om naast het werken bij accon■avm ook een bedrijf te runnen, met dit oogpunt heb ik het eerste jaar mijn bedrijf “on hold” gezet. Begin dit jaar heb ik een kick-start gemaakt met een nieuwe huisstijl. Dit heeft gelijk een positief effect gehad!

Door de combinatie van het werken bij accon■avm en mijn eigen bedrijf ben ik zowel theoretisch als praktisch bezig met mijn passie. De dingen die ik leer binnen mijn functie, kan ik toepassen in mijn bedrijf maar ook andersom. Doordat ik zelf ondernemer ben kan ik mij ook verplaatsen in de klant om deze verder te brengen met zijn onderneming.

Ondernemerschap in je vrije tijd

De meeste mensen kennen mij als een aanpakker, doorzetter en initiatiefnemer. Als er een feestje gepland moet worden, dan steek ik graag mijn handen uit de mouwen. Ik neem vaker de leiding en verantwoordelijkheid wanneer er dingen geregeld moeten worden.
Ik ben graag bezig (hoewel een avondje bankhangen soms ook wel heel lekker is) en onderneem graag activiteiten. Ik ben een bezige bij, zoals ik regelmatig genoemd wordt.

Hoewel het heel vermoeiend kan zijn, haal ik er juist energie uit. Dit doe ik door mij ondernemend op te stellen binnen accon■avm, binnen mijn bedrijf maar ook in mijn vrije tijd. En het heeft mij al heel veel gebracht!

Ontdek onze vacatures