Pierre Kerckhoffs over de afgelopen 40 jaar

Pierre Kerckhoffs over de afgelopen 40 jaar

5 min leestijd | Nieuws

Eind 2018 was accountmanager Pierre Kerckhoffs 40 jaar in dienst bij accon avm. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? En welke momenten zijn hem het meest bijgebleven? Zeven vragen aan Pierre over zijn bijzondere carrière, met een sterke focus op de hippische sector.

1. Op 16 november 1978 werd je aangenomen bij accon avm (toen ABL). Weet je nog hoe dat ging?
“Ja, ik weet het nog precies. Ik was 22 en had net mijn heao-diploma behaald. Een vriend van mij werkte bij ABL en vertelde dat dit adviesbureau zich richtte op de agrarische sector. Dat leek mij wel wat, want mijn ouders hadden een klein gemengd agrarisch bedrijf en we hielden paarden. Ik stuurde een open sollicitatie en ik kon gelijk beginnen bij het kantoor in Valkenburg. Eerst als assistent accountant, later groeide ik door tot unitleider en accountmanager.”

2. Kun je iets vertellen over jouw passie voor paarden?
“Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Als kleine jongen werkte ik al met werkpaarden op het land van mijn ouders. Ook heb ik jarenlang de ruitersport actief beoefend. Vrij snel daarna begon ik met het fokken van paarden. Dat doe ik nog steeds met veel plezier. Elk jaar worden er bij mij thuis een of meerdere veulens geboren, dat blijft bijzonder.”

3. Inmiddels werk je al jaren bij het kantoor Maastricht Airport. Wat heb je in de afgelopen 40 jaar opgebouwd?
“Tijdens mijn carrière bij accon avm heb ik me vooral gefocust op de agrarische sector en de paardenhouderij in het bijzonder. Bij sommige ondernemers kom ik al 40 jaar over de vloer. Ik heb veel ondernemingen zien overgaan van generatie op generatie. Met die klanten heb ik een warme band opgebouwd, dat geeft me echt voldoening.”

4. Bijna elke paardenhouder of -kenner in Zuid-Limburg kent jou. Hoe komt dat?
“Ja, dat heeft vooral te maken met mijn nevenactiviteiten in de sector, waardoor ik een groot netwerk heb opgebouwd. Zo ben ik betrokken geweest bij het paardenhouderijplan van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. Ook ben ik bestuurslid geweest bij het paardenstamboek (KWPN) en help ik jaarlijks mee op het secretariaat van de Limburgse Veulenveiling (dit jaar voor de 19e keer). Verder ben ik assessor bij de mbo-opleiding paardensport en -houderij van CITAVERDE en penningmeester van de plaatselijke rijvereniging. Allemaal Limburgse organisaties die de hippische sector verder hebben gebracht.
Nederland scoort sowieso uitzonderlijk als het om paarden gaat. Wist je dat handelaren, paardentrainers en -houders uit Amerika naar Nederland komen voor onze expertise? Nederland en onze buurlanden bieden zo veel mogelijkheden.
Bij accon avm vorm ik samen met een aantal collega’s die mijn passie voor paarden delen, de vakgroep Paardenhouderij. Leuk én leerzaam om zo kennis en ervaringen uit te wisselen.”

5. Wat is er in de afgelopen 40 jaar veranderd?
“Met stip op één: digitalisering. Vroeger kwam de klant maandelijks de administratie brengen, nu gaat alles volledig digitaal. Gelukkig heb ik veel (jonge) collega’s die mij hierbij ondersteunen. Soms merk ik toch wel dat ik uit een ander ‘tijdperk’ kom.
Verder is er ook veel veranderd in wet- en regelgeving. Boeren en tuinders moeten aan meer regels voldoen dan vroeger. En de regels veranderen ook steeds sneller. Dat betekent: scherp blijven en vaker de hulp inschakelen van collega’s van andere disciplines, zoals fiscaal, bedrijfskundig en juridisch advies.”

6. Wat zijn jouw hoogtepunten bij accon avm?
“Ik heb vooral leuke momenten met collega’s beleefd. Een voorbeeld was een uitje ter ere van mijn 25-jarig jubileum. Ik heb toen onder andere een huifkartocht georganiseerd, dat was erg leuk. Ook zijn we eens met een groep collega’s een middag gaan paardrijden. Sommigen hadden nog nooit op een paard gezeten, dus je kunt je voorstellen dat we veel hebben gelachen die dag.”

7. Tot slot: wat is jouw wens voor de toekomst?
“Allereerst hoop ik dat ik nog jaren verder kan gaan met wat ik nu doe. Als het ooit tijd wordt voor pensioen, dan wil ik mijn kennis en expertise goed overdragen aan de volgende generatie adviseurs. En daar heb ik alle vertrouwen in, want veel van mijn collega’s hebben hart voor de agro-sector.”

Van harte gefeliciteerd!
Pierre, van harte gefeliciteerd met je 40-jarig jubileum en bedankt dat je jouw ervaringen met ons hebt willen delen!