Technologie & Accon: Tim Ranshuysen vertelt

Technologie & Accon: Tim Ranshuysen vertelt

2019-08-11

6 min leestijd | Nieuws

Tim Ranshuysen werkte ruim 14 jaar voor accon■avm, vertrok, maar is nu na 3 jaar weer terug op het oude nest. In een nieuwe rol, als Directeur Innovatie & Digitalisering. We vroegen hem naar het belang van IT voor Accountancy en zijn visie op het vak.

Even terug naar toen… Wat heb je hiervoor gedaan?
Een hele tijd geleden, in 2002, ben ik bij accon■avm begonnen in de accountancy als Junior Administrateur Werkgeversservice. Uiteindelijk heb ik tot en met juni 2016 bij accon■avm gewerkt in veel verschillende functies. Van Junior naar Assistent, van Senior Assistent naar Teamleider en van Manager uiteindelijk naar Directeur.

Wat heb je met innovatie?
Tijdens mijn latere functies bij accon■avm was ik steeds meer bezig met procesoptimalisatie, automatisering en softwareoplossingen. Van daaruit werd ik gevraagd om Directeur Samenstelpraktijk Ned-Midden te worden en toen heb ik me vooral bezig gehouden met het proces rondom het samenstellen. Toentertijd kwam het nieuwe werken, risicogericht samenstellen, met nieuwe software en daar deed ik de aansturing van voor alle teamleiders.

Ook heb ik samen met een collega het toenmalige ellen4biz omgezet naar Acconline, ons online boekhoudpakket. Waar hij vooral de commerciële kant deed, was ik met name bezig met de achterkant. Dus het inrichten van de backoffice. Daar ligt mijn interesse.

Hoe is het om weer terug te zijn?
Het voelt als thuiskomen. Er zijn in de afgelopen jaren natuurlijk een hoop nieuwe collega’s bijgekomen, maar er zijn ook een flink aantal collega’s die er nog steeds met veel plezier werken. Ik ben toentertijd ook op een goede manier weggegaan en het voelt nu ook als een warm bad. Ik voel me erg welkom door de mensen die ik al kende, maar zeker ook door de mensen die nieuw voor mij zijn. Erg prettig.

Het is een informeel bedrijf, maar accon■avm kenmerkt zich wel door een cultuur die resultaatgericht is. En daar is ook niets mis mee, vind ik. Zo kan ik wekelijks een uurtje van gedachten wisselen met de Raad van Bestuur, omdat zij gewoon tussen de mensen van de afdeling zitten. Dat kan hier gewoon, en dat vind ik wel mooi.

Waarom ben je teruggekeerd?
Heb een heel goed gesprek gehad met Guus en Monique, met name over onze visie op de toekomst van accountancy en daaruit kwam mijn nieuwe rol naar voren. Een rol die zich voornamelijk richt op de vraag: hoe kunnen wij als accon■avm zo goed mogelijk de nieuwe techniek gebruiken om onze klanten optimaal van dienst te zijn.

Op dit gebied kunnen we nog flinke stappen maken en daar zijn we nu erg druk mee bezig.

Directeur Innovatie & Technologie, wat verstaan we hieronder?
De eerste en ook de belangrijkste taak is het begin van het proces: het boekhouden zelf. Het verwerken van de administraties. Van daaruit gaan we kijken hoe we dat nou zo efficiënt en optimaal mogelijk kunnen inrichten door de techniek te gebruiken die er nu is. En daar willen en moeten we de komende jaren ook in bijblijven.

Uiteindelijk moet er een digitale straat komen voor de verwerking van administraties tot aan het afleveren van een aangifte en de jaarrekening. Er moet zoveel mogelijk vol geautomatiseerd worden. Medewerkers moeten uiteindelijk minder intern bezig zijn, maar vooral extern. Aan de kant van de klant, want ik geloof dat we daar uiteindelijk het verschil kunnen maken. We willen als accon■avm het idee geven dat we naast de klant staan en dat we samen zijn of haar bedrijf runnen.

Waarom is het juist nu zo belangrijk om deze functie te bekleden?
De wereld om ons heen is dusdanig snel aan het veranderen, dat daar binnen een organisatie altijd iemand bewust mee bezig moet zijn. En niet alleen iemand die daar continu zelf mee bezig is, maar ook iemand die anderen hier echt mee kan helpen. Ik wil software of het systeem zelf snappen, zodat ik het anderen ook goed uit kan leggen. Dat is mijn visie erop en dat is ook de reden dat ik nu weer terug ben bij accon■avm.

Als je niet met de tijd meegaat, dan heb je over een paar jaar geen bestaansrecht meer. We merken nu al dat er bijna geen nieuwe klanten meer binnenkomen die het op de traditionele manier willen. Dat is echt veranderd.

Wat zijn de meest relevante ontwikkelingen op IT-gebied binnen de Accountancybranche?
Niet alleen de boekhouding wordt digitaal, maar ook alles wat hieromheen draait. We noemen een factuur in PDF in de mail digitaal, maar ook dit kan nog veel verder geautomatiseerd worden. Automatisering mag geen doel op zich zijn, maar een middel om klanten beter te helpen.

Hoe innovatief werken we momenteel al bij Accon?
Op gebied van software nog niet zo heel erg innovatief. Heel veel klanten komen nog steeds hun mapje brengen en daar gaan we steeds verder vanaf. Het is simpelweg noodzaak om dit te doen. Maar als ik kijk naar de hardware die we hebben hier, dat is wel echt heel erg modern allemaal. We werken op een nieuwe Microsoft Surface Pro, een tablet die we echt overal in kunnen pluggen. Met gezichtsherkenning, dus ik hoef alleen m’n gezicht ervoor te houden en ik kan aan de slag. Dat werkt echt fantastisch!

Wat kunnen we verwachten de komende tijd?
Als ik kijk naar de devices die ik heb gekregen, dan heb ik dat nog niet eerder gezien. Ik vind het een fantastisch mooi apparaat. Op dat vlak heeft accon■avm écht al flinke stappen gemaakt. We zijn geen traditioneel kantoor met vaste werkplekken en bijbehorende werkstations.

Er gaan veranderingen komen, maar zal dat allemaal geleidelijk gebeuren. Ik heb er in ieder geval heel veel vertrouwen in. Mijn ambitie? Om ervoor te zorgen dat we met accon■avm klaar zijn voor de komende tientallen jaren in de accountancy. En dat we bijblijven. Daar gaan we voor!


Ontdek onze vacatures