Van big four naar Accon avm: mijn terugblik op de switch

Van big four naar Accon avm: mijn terugblik op de switch

2019-08-26

5 min leestijd | Nieuws

Een blog van Melissa Iman, junior belastingadviseur bij accon■avm

In mijn blog “Van een big four-kantoor naar accon■avm” vertelde ik jullie over mijn switch van een big four-kantoor naar accon■avm en waarom ik deze switch destijds heb gemaakt. Inmiddels werk ik al meer dan 2 jaar bij accon■avm. In deze blog blik ik graag terug op deze switch en vertel ik jullie of ik de doelen die ik toen had gesteld heb kunnen waarmaken bij accon■avm.

Van specialist naar generalist
Bij mijn vorige baan was ik gestart als loonheffingen-specialist. Één van de redenen waarom ik graag de switch wilde maken naar accon■avm was met name omdat ik graag bezig wilde zijn met meerdere soorten belastingen dan alleen loonheffingen. En ik kan alvast verklappen dat dat in ieder geval is gelukt! Bij accon■avm houd ik mij dagelijks met diverse soorten belastingen bezig. Een kleine greep uit de selectie: inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, schenk- en erfbelasting en zelfs af en toe omzetbelasting! Hierdoor ben ik erachter gekomen dat inkomstenbelasting absoluut niet saai is (wat ik wel dacht als student zijnde) en dat de vennootschapsbelasting niet alleen maar uit aftrekbeperkingen bestaat. Kortom: als je een generalist wilt worden, is accon■avm the place to be!

Multinationals vs. MKB
De overgang beperkte zich niet alleen tot de vakinhoud; ook de klanten zijn heel anders bij accon■avm. Waar ik mij bij mijn vorige baan met name bezig hield met multinationals en grote klanten in de (semi-)publieke sector, werk ik nu met name voor het MKB. Het leuke hieraan vind ik dat ik in mijn werk verder kijk dan alleen de onderneming van de klant. Familiaire aspecten spelen vaak een rol in onze advisering. Daarnaast zijn wij een full-service kantoor, waardoor mijn ervaring is dat ik hierdoor een beter inzicht heb in het totaalplaatje van een klant. Hierdoor begrijp ik vaak beter waarom een bepaald advies wordt gegeven en waarom de klant juist aan dat stuk advies behoefte heeft. We willen als accon■avm het idee geven dat we naast de klant staan en dat we samen zijn of haar bedrijf runnen.

Kortere lijnen
Een belangrijk verschil met mijn vorige baan is de organisatiestructuur. Veel big four-kantoren kennen een partnerstructuur, waarbij je leidinggevende de partner is. Hiertussen zitten dan nog bijvoorbeeld managers en mediors die je begeleiden. accon■avm kent geen partnerstructuur. Zo hebben wij een regiodirectie in het zuiden, die rechtstreeks rapporteert aan de Raad van het Bestuur. Één van de leden van de regiodirectie werkt zelfs op het kantoor waar ik werk; korter kunnen de lijnen haast niet! Daarnaast geldt niet alleen dat de lijnen intern kort zijn, ook de lijnen met klanten zijn korter. Ik heb regelmatig persoonlijk contact met de klanten waar ik voor werk. Ik vind het prettig om te weten wie mijn klanten zijn, zodat ik daarop kan inspelen bij het adviseren. Daarnaast kan ik op die manier ook mijn soft skills verder ontwikkelen.

Werken in de regio Limburg
Op klantgebied heeft Regio Limburg in mijn ogen heel veel te bieden. Een van mijn doelen was om meer binding te hebben met de klanten en de regio waar ik voor werk. Doordat ik werkzaam ben in de regio waarin ik woon, herken ik vaak de klanten waar ik voor werk en heb ik daardoor een beter beeld van de klant. Bovendien werk ik voor een aantal particulieren waarmee je automatisch een band hebt als je toevallig in dezelfde stad woont. Niets leuker dan samen met een klant praten over de leukste plekjes van Maastricht!

Ambassadeur voor accon■avm
Naast mijn werk als belastingadviseur heb ik meer interesses. Ik wilde me dan ook graag met meer bezighouden dan alleen belastingadvies en fiscale werkzaamheden. Bij accon■avm heb ik de vrijheid om mij naast de reguliere werkzaamheden, bezig te houden met recruitmentactiviteiten en het enthousiasmeren van anderen voor accon■avm. Zo ben ik de afgelopen jaren meegegaan naar de First Bedrijvendag van de fiscale studievereniging in Maastricht en heb ik de mogelijkheid gekregen om me bezig te houden met een marketingcampagne binnen accon■avm. Ik ben niet alleen belastingadviseur, maar ook ambassadeur voor accon■avm.

Met plezier naar mijn werk
De switch naar accon■avm was voor mij een schot in de roos. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en er liggen nog volop kansen en mogelijkheden die ik kan benutten. Dat wil jij toch ook?!
Wil jij ook elke dag met plezier naar je werk? Bekijk dan hier onze vacatures voor Junior Belastingadviseur! Benieuwd naar mijn eerdere blog? Die lees je hier.

Ontdek onze vacatures