7 dingen die niemand je vertelt over je eerste grote-mensen-baan

7 dingen die niemand je vertelt over je eerste grote-mensen-baan

2019-06-05

4 min leestijd | Stories

Een blog van Melissa Iman
Junior Belastingadviseur bij accon avm

Het is gelukt; je eerste grote-mensen-baan is in de pocket! Het volwassen leven gaat binnenkort beginnen. Het armoedige studentenleventje is voorbij en het wordt tijd om geld te verdienen. Maar dan? In deze blog neem ik je mee in 7 dingen die niemand je vertelt over je eerste grote-mensen-baan.

1. Je bent niet opeens volwassen
Dat je je eerste grote-mensen-baan te pakken hebt, betekent niet dat je van de ene op de andere dag volwassen bent geworden. Integendeel; met een beetje pech woon je nog altijd in je studentenkamer, vind je koken nog steeds een ding en is de was doen nog altijd een vervelende klus.

2. Na jaren studeren weet je uiteindelijk nog niks
Vanuit de schoolbanken rol je het kantoorleven in. Je verwacht dat je op de werkvloer datgene gaat uitvoeren waarvoor je gestudeerd hebt. Je hebt toch niet voor niks al die studieboeken doorgespit? Maar niets blijkt minder waar; je wordt geconfronteerd met het feit dat de praktijk 180 graden anders is dan de theorie en je krijgt het gevoel dat je helemaal niks weet. Gelukkig word je bij accon avm goed opgevangen door collega’s die je kunnen begeleiden.

3. Fulltime werken is anders dan fulltime studeren
Natuurlijk ben je het gewend om fulltime te studeren. Maar je komt erachter dat fulltime werken toch heel iets anders is. Spontane etentjes en stapavondjes zijn nu lastiger; “plannen” wordt ineens je stopwoord. Daarnaast laat je energielevel het, vooral in het begin, vaak niet toe om doordeweeks uit te gaan. Ook kom je erachter dat het weekend “heilig” is en dat je sociale leven zich voornamelijk in het weekend gaat afspelen.

4. Het bijhouden van resterende vakantie-uren wordt een ding
Opeens word je je ervan bewust dat 6 weken zomervakantie niet langer meer mogelijk is. Of ja, het zou wel mogelijk zijn (bij accon avm heb je namelijk 30 vakantiedagen), maar dat betekent direct dat je voor de rest van het jaar geen vrij meer hebt. Het boeken van een vakantie hangt niet langer meer samen met de schoolvakanties, maar met de hoeveelheid vakantie-uren die je nog te besteden hebt. Het voordeel daarvan is natuurlijk dat je voortaan wel buiten het hoogseizoen op vakantie kunt gaan!

5. Coffee = life
Koffie wordt je belangrijkste levensmiddel. Eerder was je niet per se fan van koffie, maar het fulltime werken kost behoorlijk wat energie waardoor je je dagelijkse shot cafeïne kunt gebruiken. Je komt erachter dat het eigenlijk een enorm lekker drankje is en het is natuurlijk ook fijn dat je van tijd tot tijd even bij je bureau weg kunt gaan om koffie te halen.

6. Dag vrienden en familie, hallo collega’s
Je beseft dat je je collega’s meer ziet dan je vrienden en familie. Daarom vind ik het belangrijk om te werken met mensen die bij me passen. Anders duurt een 40-urige werkweek wel erg lang. Gelukkig heb ik hele leuke collega’s en vliegen de uren zo voorbij!

7. Werken kan wél leuk zijn
Na een tijdje kom je erachter dat je zin hebt om naar je werk te gaan. Omdat je bijvoorbeeld voor de eerste keer bij een bespreking mag zijn. Of omdat je gewoon gezellig met je collega’s wilt bijkletsen na een leuk weekend. En natuurlijk omdat je erachter komt dat je op de goede werkplek zit en dat je energie krijgt van je werk!

Ontdek onze vacatures