April: dé maand van de aangiftes!

April: dé maand van de aangiftes!

2020-03-28

5 min leestijd | Stories

Door: Ilse van der Valk
Junior Assistent Accountancy

April is de maand waarin alle btw-aangiftes de deur uit moeten én we de aangiften inkomstenbelasting indienen. Een maand waarin het presteren onder stress altijd op de proef wordt gesteld. Een maand waarin iedereen in je team gespannen is en alles tegelijk komt en moet, terwijl er ook nog steeds maar 24 uur in een dag zitten. Dan is een balans tussen werk en privé een grote uitdaging, maar niet onmogelijk.

In deze blog neem ik je mee naar april 2019, toen ik verantwoordelijk was voor een groot aantal btw-aangiftes, kwartaalaangiftes en de aangiften voor de inkomstenbelasting. Een tipje van de sluier: het was intens, maar leerzaam.

Mijn eerste jaar
In maart 2018 ben ik begonnen in mijn functie als Junior Assistent Accountancy bij accon■avm. Je kunt je voorstellen dat ik de maand april toen heel anders heb ervaren dan nu. Ik was nog druk aan het leren, er was voldoende werk om in te boeken en omdat ik net pas was begonnen werkte ik nog niet over. Daarnaast kreeg ik heel ongelukkig en ongepland een hersenschudding in de maand april waardoor ik de helft heb gemist.

Een jaar verder
2019 daarentegen was de ervaring voor mij: een grote chaos. Je kent de uitspraak ‘dweilen met de kraan open’ vast wel. Ik heb deze uitspraak nog nooit zo vaak in een maand uitgesproken als in april 2019. Wanneer je aan het einde van de dag een stuk of vijf à zes btw-aangiftes de deur uit hebt gedaan en je kijkt naar de tafel met klappers die klanten hebben aangeleverd, lijkt het alsof het aantal klappers niet afneemt. Alle klappers komen en gaan en je werkt ze een voor een samen met je team af. Los van het feit dat het al druk is, hadden wij meer administratie met minder mensen. Ook dat zat niet mee en gaf ons weer extra uitdagingen.

Aangifte inkomstenbelasting
Naast de btw-aangiftes heb je in april natuurlijk ook nog de aangifte inkomstenbelasting, met als deadline 1 mei. Sommige zijn al besproken en afgerond, maar ik had ook een aantal dossiers die nog met de klant besproken moesten worden. Accountmanagers belden tussen het mailen van de btw-aangiftes en het opvragen van gegevens door met klanten, zodat ook deze dossiers afgerond konden worden. Ik was dus niet alleen maar bezig met de btw-aangiftes de deur uit te krijgen, maar ook met de aangifte inkomstenbelasting.

En dan word je ook nog eens ziek
Als kers op de taart werd ik ook getroffen door een griepje, waardoor ik zeker drie dagen thuis in bed lag uit te zieken. Tijdens het uitzieken dacht ik steeds aan al het werk wat ik nog allemaal moest doen deze maand en hoe ik dit in hemelsnaam allemaal af zou gaan krijgen. Een mooi leermoment voor mijzelf: probeer dingen los te laten. Ziek is ziek. Toch heb ik op tweede paasdag nog een aantal btw-aangiftes gemaakt, zodat ik voor mijn gevoel wat werk had ingehaald.

De laatste loodjes wegen het zwaarst
Maandag 29 april wil je bij voorkeur alle btw-aangiftes afhebben van de klanten die moeten betalen. Samen met drie andere collega’s hebben we tot 20.30 uur doorgewerkt om een groot deel van de btw-aangiftes die er nog lagen in te dienen. Na afloop van de dag moest ik echt even afschakelen en ben ik lekker naar mijn paard gegaan.

Het einde is in zicht
30 april, de laatste dag: het einde was in zicht. Ik hoefde nog maar vijf btw-aangiftes te versturen waarvan de meesten geld terugkregen. Helaas probeerde het systeem ons tegen te werken door de btw-aangiftes niet volledig te versturen, ook lekker gepland. Om 17.01 uur heb ik mijn laatste btw-aangifte verstuurd en kon ik wel juichen! Samen met mijn collega’s zei ik: we hebben het weer gehaald!

En toen was de maand om
Op 1 mei konden we weer verder met het werk dat vanaf april op pauze was gezet. Zowel ikzelf als mijn collega’s moesten weer even denken wat we ook alweer allemaal moesten doen. Na zo’n drukke maand is het écht even omschakelen. Iedereen kan weer ademhalen en de vermoeidheid van de afgelopen maand is duidelijk zichtbaar. Maar het positieve is dat we alles op tijd hebben gehaald als team. Als blijk van waardering had onze teamleider voor iedereen taart besteld, omdat we zo hard hadden gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Hoewel het dan toch een hele drukke maand voor iedereen is geweest, kijk ik er voldaan op terug.

Werk en privé
In deze drukke periode is de balans tussen werk en privé een hele uitdaging. Je bent na een dag werken veel vermoeider, je werkt eventueel langer op kantoor of thuis door en neemt werk mee om in het weekend nog wat btw-aangiftes af te krijgen. Elke collega staat voor dezelfde uitdaging en iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. Hoe ik dat doe? Ik ga lekker naar mijn paard om af te schakelen en op vrijdagavond geniet ik van een welverdiend glaasje wijn! Daarnaast probeer ik in het weekend leuke dingen te plannen om toch even te ontspannen.

April 2020: ik ga ervoor
Vandaag is de start van deze intense maand. Mijn collega’s en ik gaan er weer voor! Heb jij ook zin in een baan vol afwisseling, uitdaging én af en toe wat spanning? Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op voor meer informatie.

Ontdek onze vacatures