Assistent Accountancy Janna (24): “Kies deze specialisatie als je uitdaging wilt”

Assistent Accountancy Janna (24): “Kies deze specialisatie als je uitdaging wilt”

2021-05-31

4 min leestijd | Stories

Door: Janna Bammens, Assistent Accountancy in Zaltbommel.

Boomkwekerijen, fruitteeltbedrijven en melkveehouderijen: zomaar wat klanten waar Janna Bammens zich voor inzet als Assistent Accountancy. De agrarische sector was nieuw voor haar, maar inmiddels is ze er helemaal in thuis. “Het verraste me dat deze wereld zo goed bij mij past.” Laat je inspireren door haar ervaringen.

Verrassend positief
Voor de opleiding hbo accountancy volgde Janna in 2017 een meeloopstage bij het accon■avm kantoor in Rosmalen. Daar ondersteunde ze voor het eerst klanten in de agrosector. Ze vertelt hoe dat ging: “Het kantoor in Rosmalen richt zich zowel op mkb’ers als agrarisch ondernemers. Er was toen ruimte voor een stagiair voor de agrarische tak. Dat sprak me aan, vooral vanwege de diversiteit aan klanten en de vakinhoudelijke uitdaging. Er speelt namelijk veel in de agrarische wereld en de wet- en regelgeving verandert continu.”

Gepassioneerde ondernemers
Toen Janna in september 2018 afstudeerde, werd ze benaderd door haar oud-teamleider van accon■avm. Er kwam een plekje vrij voor een Junior Assistent Accountancy Agro op het accon■avm kantoor in Zaltbommel.

Janna: “Precies wat ik wilde! In het begin richtte ik me voornamelijk op het samenstellen van jaarrekeningen en de aangiftes voor de inkomstenbelasting en btw. Dit jaar ben ik doorgegroeid tot Assistent Accountancy, wat het werk nog leuker maakt. Ik heb veel contact met klanten, ga vaak bij ze langs op locatie. Heel leuk om op de plek te zijn waar het allemaal gebeurt. Soms sta je letterlijk tussen de koeien of loop je door de kassen. Ook bewonder ik de passie die typerend is voor agrarische ondernemers. Vaak zijn het familiebedrijven, dat maakt het extra bijzonder.”

Uitdagende vraagstukken
Janna vertelt met welke vraagstukken ze zoal te maken krijgt. “Veel agrarische bedrijven zoeken tegenwoordig samenwerkingsverbanden met andere agrarisch ondernemers. Of een zoon of dochter neemt de zaak geleidelijk over. Dan helpen wij de ondernemers om één of meerdere vennoten te laten toetreden. We kijken dan onder andere naar inbreng van de vennoot, taxatie en grondwaardering. Samen met een fiscalist, jurist, de accountant en de accountmanager van de klant. Als Assistent Accountancy zorg ik dan voor de administratieve werkzaamheden die daarbij komen kijken.”

Ondersteunen bij digitalisering
Daarnaast ondersteunt Janna ondernemers om te digitaliseren. “Bij accon■avm werken we met het online administratiesysteem Accompas. Dit systeem kunnen we in modules implementeren bij onze klanten. Een van die modules is Twinfield, waarmee ondernemers eenvoudig hun facturen, bonnetjes et cetera digitaliseren. Dat levert hen een forse tijdbesparing en meer overzicht op. Ik mag ondernemers Twinfield aanbieden en hen begeleiden bij de implementatie. Heel leerzaam.”

Leren en werken tegelijk
Janna wil zich de komende jaren nog meer verdiepen in haar vak. accon■avm faciliteert dit, via de accon■avm academy. “Samen met mijn leidinggevende maak ik elk jaar een plan voor mijn ambities en doelen. Op basis daarvan wordt dan gekeken welke opleidingen en/of cursussen ik kan volgen. Binnenkort start ik met de praktijkopleiding voor accountancy. Er wordt ook goed geluisterd naar persoonlijke interesses. Zo gaf ik bij mijn leidinggevende aan dat ik graag voor meer grootschalige agrarische bedrijven wil werken. Daar wordt nu zo goed mogelijk rekening mee gehouden in de werkverdeling.”

Ga de uitdaging aan!
Tot slot wil Janna potentiële kandidaten nog iets meegeven. “Laat je niet tegenhouden om in een branche aan de slag te gaan die je nog niet zo goed kent. Zelf was ik ook niet thuis in de agrosector, maar het heeft me positief verrast. Het is heel interessant om een nieuwe wereld te leren kennen. Een wereld die veel diverser is dan je wellicht verwacht. Van fruittelers tot melkveehouders en paardenhouderijen: we hebben een kleurrijk portfolio aan klanten. Dus als je houdt van uitdaging en afwisseling, dan is werken voor de agrarische sector wellicht iets voor jou.”

Ontdek jouw passie bij accon■avm
Wil jij aan de slag als (Junior) Assistent Accountancy bij accon■avm? En wil je – net als Janna – ook jouw passie voor een specifieke branche ontdekken? Bekijk de vacatures en solliciteer!

Ontdek onze vacatures