Word je een belastingadviseur of -specialist?

Word je een belastingadviseur of -specialist?

2019-03-25

4 min leestijd | Stories

Tijdens je studie voor accountant of belastingadviseur word je vooral vaktechnisch klaargestoomd om na vier jaar de arbeidsmarkt op te gaan. Maar je krijgt nog maar weinig mee over de wereld achter de vaktechnische vraag van de klant. In deze blog vertelt Marius Wijers, directeur belastingadvies bij accon avm, voor welke keuzes je komt te staan wanneer je begint met je loopbaan in de accountancy.

“Ten eerste wil ik aangeven dat het niet uitmaakt of je er uiteindelijk voor kiest om een belastingadviseur te worden of om jezelf te ontwikkelen tot een echte specialist. Allebei de functies zijn uitdagend en waardevol. Maar er zit wel een groot verschil tussen deze twee rollen en het is goed om erbij stil te staan welke functie het beste bij jouw toekomstperspectief past."

Het verschil tussen belastingadviseur en een specialist
Als je ervoor kiest om een belastingadviseur te worden dan ga je je steeds meer bezighouden met de mens achter je klant. Er wordt niet alleen een beroep gedaan op je fiscale know how, maar je moet ook een goed beeld hebben van alle andere aspecten die betrekking hebben op de onderneming. Bijvoorbeeld relationele veranderingen in het bedrijf of privéomstandigheden die invloed hebben op de onderneming. Kies je ervoor om een specialist te worden, dan houd je de focus op de fiscale kant en houd je je minder bezig met de persoon achter je klant.”

Extra skills die je nodig hebt als belastingadviseur
Als je een belastingadviseur wilt worden dan moet je mensgericht zijn; je moet goed kunnen luisteren en goed kunnen doorvragen. Daarnaast is het belangrijk dat je het vermogen hebt om boven een situatie te staan. Met alle (privé)omstandigheden die een rol kunnen spelen, is het aan jou om het doel voor ogen te houden en de situatie objectief te blijven bekijken."

Een familiebedrijf valt uit elkaar, wat is jouw rol als belastingadviseur?
Om een voorbeeld te geven van wat je kunt verwachten als belastingadviseur wil ik graag de volgende case beschrijven, waarin wij als adviseurs hebben opgetreden:

Je werkt als belastingadviseur voor een familiebedrijf. Vanwege onenigheid willen de twee familieleden nu hun eigen pad gaan bewandelen en moet het familiebedrijf gesplist worden. Om deze splitsing fiscaal goed te regelen vragen ze jouw advies. De splitsing ligt erg gevoelig, er komen dan ook veel emoties bij kijken.

Samen met de klant bespreek je wat het einddoel moet zijn. Als belastingadviseur help en adviseer je de klant natuurlijk vaktechnisch met de fiscale splitsing, maar er komt meer bij kijken. Tijdens het proces om het einddoel te bereiken kan het zijn dat de klant door emoties en hoogoplopende ruzies het doel uit het oog verliest. Gelukkig houd jij dit doel altijd scherp voor ogen en help je de klant om ook weer dit doel in het vizier te krijgen. Dit doe je nooit alleen, maar je werkt bij zo’n case altijd samen met een andere collega, bijvoorbeeld een accountant, een jurist of een andere ervaren belastingadviseur.”

Groeimogelijkheden binnen accon avm
Weet jij al welke kant je op wilt groeien als belastingexpert? Wij helpen jou bij accon avm graag om deze droom te verwezenlijken. Lees meer over wat we doen op het gebied van bijscholing en op het gebied van ondersteuning in je loopbaantraject.

Vacatures Belastingexpert
Wil je als belastingexpert aan de slag terwijl je echt dicht bij de klant staat? Bekijk dan hier onze vacatures voor belastingadviseur.

Ontdek onze vacatures