Bewaak je eigen planning: 5 tips om “nee” te leren zeggen

Bewaak je eigen planning: 5 tips om “nee” te leren zeggen

2019-02-21

4 min leestijd | Stories

Een blog van Melissa Iman
Junior Belastingadviseur bij accon avm

Nadat ik van de universiteit was afgestudeerd in Fiscaal Recht, begon mijn eerste grote-mensen-baan. Vol enthousiasme startte ik met de leuke klusjes en vragen die ik van mijn collega’s kreeg. Al vrij snel wisten mijn collega’s mij goed te vinden met allerlei vragen en verzoeken; “Controleer jij deze aanslag nu even?" "Heb jij tijd voor een kort advies?" "Bel jij dan zo meteen met de fiscus?” Mijn hoofd begon al snel over te lopen. Je bent nieuwsgierig en alle klusjes lijken je superleuk om op te pakken, maar je hebt te weinig uren op een dag om al het werk te doen. Je voelt je schuldig om nee te zeggen want je wilt je collega’s maar al te graag helpen. Dus hoe kun je nu het beste “nee” zeggen tegen je collega’s? In deze blog geef ik je 5 tips om makkelijker “nee” te leren zeggen.

1. Take a deep breath
Voordat je antwoord geeft op de vraag van je collega: haal eens diep adem. Neem een paar seconden de tijd voordat je antwoord geeft op de vraag. Als je gelijk een antwoord geeft op een vraag, gaat in je hersenen een zogenoemde “autoresponse” af. Hierdoor ben je sneller geneigd om “ja” te zeggen zonder dat je hebt nagedacht over dit antwoord. Door een korte adempauze kun je in je hoofd de zaken op een rijtje zetten, voordat je jezelf opzadelt met onmogelijke deadlines en onnodig veel werk.

2. “Nee” zeggen is niet persoonlijk
Besef dat je een persoon niet afserveert door “nee” te zeggen. Je zegt immers alleen “nee” op een verzoek of een vraag. Het is niet persoonlijk bedoeld.

3. Maak een to-do-lijstje
Breng voor jezelf in kaart welke werkzaamheden je hebt liggen. Als een collega je dan een vraag stelt of een verzoek bij je neer wilt leggen, kun je al snel zien of dit wel of niet in je planning past. Je collega ziet dan ook direct in jouw planning dat je “nee” zegt omdat het simpelweg niet uitkomt.

4. Bied direct een alternatief aan
Soms weet je dat je “nee” moet zeggen op een verzoek, maar wil je zo graag helpen dat het je van binnen lichtelijk pijn doet om “nee” te zeggen. Door direct een alternatief te bieden, geef je aan dat je in oplossingen denkt en komt de “nee” minder hard aan. Bijvoorbeeld: “Helaas lukt het mij vandaag niet meer om dat voor je uit te zoeken, maar ik heb gehoord dat X (een andere collega) wel tijd heeft om dat voor je te bekijken”.

5. “Nee” ≠ “nooit”
Houd in gedachte dat “nee” een andere betekenis heeft dan “nooit”. Soms krijg je een vraag waar je op dat moment even geen tijd voor hebt. In deze gevallen wil je met “nee” alleen aangeven dat het nu even niet gaat. Door aan te geven dat je op een later tijdstip misschien wel kunt helpen, zeg je makkelijker “nee” doordat je een collega tijdelijk even parkeert en niet voor altijd afwimpelt.

Volg deze tips en behoud de regie over je eigen planning!

Ontdek onze vacatures