Blog: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

Blog: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...

2019-07-30

5 min leestijd | Stories

Een blog van Zjane Plas
Junior Assistent Accountancy bij acconavm

Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land? Het is een bekende zin uit het sprookje Sneeuwwitje. Helaas weten wij nu dat je uiterlijke schoonheid vaak te maken heeft met je genen en je dit erft van je ouders. Maar goed, hier kun je wel wat aan doen natuurlijk. Plastische chirurgie komt steeds vaker voor en daarnaast is make-up een geweldige manier om toch even een naar plekje te verbergen. Zo nu en dan probeer ik ook eens in de spiegel te kijken. Spiegeltje spiegeltje aan de wand… Maar hiermee bedoel ik toch iets anders dan wanneer ik elke ochtend even voor de spiegel sta om nog even naar mijn haar te kijken. Want naast dat ik naar mijn uiterlijk kijk in de spiegel, probeer ik mijzelf zo nu en dan een spiegel voor te houden. Niet voor mijn uiterlijk, maar voor mijn innerlijk. Voor mijn persoonlijkheid.

Bij ons op school waren ze er helemaal gek op: het POP (persoonlijk ontwikkelingsplan). Ik hoorde het woord regelmatig en van anderen hoorde ik ook dat zij er ook ‘’vrij vaak’’ mee te maken kregen. En hoewel ik dat toentertijd echt één van de meest onzinnige dingen vond die we moesten doen, ben ik er nu, achteraf, misschien toch wel een beetje blij mee. Vanuit school moesten wij tijdens de stages ons gaan ontwikkelen. Voorafgaand aan de stage moest je dan een aantal punten op papier zetten die je wilde ontwikkelen/verbeteren. Dit moest dan natuurlijk ook weer SMART (weer zo’n woord waar ze dol op waren) geformuleerd worden. SMART is een afkorting voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Om een doel SMART te formuleren moest je toch wel even goed nadenken wat je precies wilde bereiken en hoe je dit aan zou gaan pakken.

Tja, en hoe lastig het soms ook is, je moet jezelf toch een spiegel voorhouden. Je kunt dan in de spiegel kijken en punten zien van jezelf waar je toch niet zo blij mee bent. Terwijl je op sommige andere punten toch wel heel erg tevreden bent met jezelf. En dat mag ook! Dat is alleen maar goed. Door steeds vaker in de spiegel te kijken leer je jezelf steeds beter kennen. Wat zijn je zwakke punten? En waar kun je niet zo goed tegen? Waar word je blij van? Waar krijg je energie van? En als je jezelf een beetje leert kennen, kun je ook gaan kijken naar wat je wilt veranderen. En dat is iets wat sommigen zich misschien niet goed realiseren. Je persoonlijkheid wordt bepaald door een aantal factoren. Alles wat je tijdens je leven hebt meegemaakt speelt daarin rol. Dat vormt je ook, zeker weten. Maar uiteindelijk kun je zelf ook de keuze maken om te veranderen. Je kunt ervoor kiezen om een betere versie van jezelf te worden. En dat is wat ik zo nu en dan ook probeer te doen. En soms lukt het, en soms faal je. Maar ook daar leer je weer van.

Ik zal even een paar voorbeelden geven. Hoewel veel mensen die ik nu tegenkom het niet kunnen geloven, was ik vroeger vrij introvert. Ik gaf niet zo snel mijn mening, ik kwam niet voor mezelf op en ik vond het lastig om onbekende mensen aan te spreken. Hierdoor was het dus ook lastig om nieuwe mensen te leren kennen. Dit was iets waar ik zelf tegenaan liep. Ik zag namelijk dat andere jongeren heel makkelijk met vreemden gingen praten terwijl ik zelf iets meer teruggetrokken was. En dit werd een van mijn doelen voor mijn POP tijdens mijn stage bij een dierenartspraktijk! Het was de bedoeling dat ik (onbekende) veehouders op zou bellen en zou vragen of ik langs mocht komen voor een proef. Tijdens de proef pushte ik mijzelf steeds een beetje om in gesprek te raken met de veehouder. Zo zette ik steeds hele kleine stapjes. En tijdens mijn volgende stage had ik weer een soortgelijk doel opgesteld maar dan natuurlijk iets moeilijker. En zo zette ik steeds kleine stapjes totdat ik mijn huidige punt bereikt had. Mensen die mij nu leren kennen, kunnen niet geloven dat ik vroeger niet zo makkelijk praatte.

Maar nu weer even terug naar het heden. Want je zult je vast wel afvragen wat dit met mijn werk te maken heeft. Eigenlijk zo’n beetje alles wel. Want door in de spiegel te kijken weet ik wat mijn sterke punten zijn, die ik dan nóg sterker wil maken. Maar daar tegenover weet ik ook wat mijn zwakke punten zijn. Hierdoor kun je je alvast voorbereiden op bepaalde situaties. Zo kun je proberen ook op het werk een betere versie van jezelf te zijn.

En gelukkig ben ik er nog lang niet. Ik heb nog een heel leven voor mij om mezelf nog beter te leren kennen. En ik zal ook vast nog wel omstandigheden tegenkomen die het mij er waarschijnlijk niet makkelijker op maken. Maar ook dan, of misschien juist dan wel, probeer ik in de spiegel te kijken. Want, spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Ontdek onze vacatures