De week van een junior belastingadviseur

De week van een junior belastingadviseur

2019-05-09

4 min leestijd | Stories

Een blog van Melissa Iman
Junior Belastingadviseur bij accon avm

Wat doe je nou precies?
Regelmatig krijg ik van mensen in mijn omgeving, studenten of starters de vraag: hoe ziet jouw werkdag eruit? Fiscalist zijn klinkt voor veel mensen als een vaag begrip. De gemiddelde mens begint al snel te fronsen als ik zeg dat ik fiscalist ben. In deze blog wil ik jullie meenemen in afgelopen werkweek: de week van een junior belastingadviseur bij accon avm.

De eerste helft
Elke maandag start ons team met een teamoverleg. Hierin bespreken we financiële zaken en ontwikkelingen omtrent nieuw personeel maar ook dingen waar we tegenaan lopen en mooie dingen die de afgelopen week zijn gebeurd. Het overleg van deze week hebben we even overgeslagen want het was paasmaandag en we waren natuurlijk allemaal vrij!

Dinsdag begint de dag met gezellig bijkletsen over het lange paasweekend en voor mij vaak met het opstellen van een to-do-lijstje voor de week. Het belooft een drukke week te worden: de aangiften over het jaar 2017 moeten voor onze cliënten uiterlijk op 1 mei 2019 worden ingediend. Op die datum verstrijkt namelijk de uitsteltermijn voor het doen van aangifte. Ook al is het ruim van tevoren bekend dat deze deadline eraan komt, leert de ervaring dat er vaak last-minute alsnog heel veel moet gebeuren! Daarnaast is recentelijk een werkstudent begonnen die ik mag begeleiden. We bespreken wat hij deze week kan doen en we nemen de aangiften die hij heeft gemaakt samen door. accon avm heeft mij de vrijheid gegeven om deze coaching-rol op te pakken, iets waar ik erg veel voldoening uit haal.

Daarnaast hebben we om de week op dinsdag het vaktechnisch overleg (VTO). Deze week is enigszins spannender dan normaal; ik mag het voorzitterschap van dit overleg voor een dag overnemen. In dit overleg delen we actualiteiten en recente ontwikkelingen in ons vakgebied met elkaar. Gelukkig weten mijn collega’s mij achteraf te vertellen dat het overleg goed is verlopen!

Op de woensdag heb ik een klantbezoek gepland staan. Voor deze klant verzorg ik maandelijks de financiële administratie. Zoals gebruikelijk heeft ze me heel veel te vertellen. Een gezellige bespreking dus! Daarnaast heb ik op deze dag een overleg gepland staan met mijn teamleider. Ik vind het prettig om zo nu en dan de “temperatuur te meten” met hem, zodat ik zelf ook weet waar ik sta. Ook bestaat deze dag voornamelijk uit het afstemmen van mijn werkzaamheden met collega’s. Zo bespreken we mijn visie op fiscale vraagstukken, geef ik aangiften en memo’s ter review af en werpen we een blik op mijn andere werkzaamheden: hoe verlopen deze en welke moet ik nog oppakken?

De tweede helft
De resterende dagen van de week heb ik voornamelijk aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting 2017 op de planning staan. Helaas constateer ik op donderdagavond dat een omvangrijke aangifte vennootschapsbelasting 2017 nog moet worden gedaan. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen: de werkstudent die ik begeleid ondersteunt me hierbij, wat een geluk! Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht.

Met een sprint het weekend in
En dan zou je denken dat de week voorbij is… Maar niets is minder waar! Deze week sluiten wij de week met een extraatje af. Als accon avm business-team hebben we op zondag 5 km bij de Roermond City Run gerend. Met een mooi accon avm-shirtje volbrengen we met 5 mensen deze run. Onze teamleider support ons aan de zijlijn en na een korte eindsprint bereik ik de finish. Wat een heerlijk gevoel! Zo zie je maar: accon avm is méér dan alleen werk. Om het af te sluiten hebben we er samen uiteraard eentje op gedronken: proost!

Ontdek onze vacatures