Dit was mijn week bij KCA: van Wwft-meldingen tot gesprekken met leveranciers

Dit was mijn week bij KCA: van Wwft-meldingen tot gesprekken met leveranciers

2020-12-08

4 min leestijd | Stories

Benieuwd waar de medewerkers van het Kwaliteitscentrum accon■avm op dit moment mee bezig zijn? Vanuit het team Kwaliteitsvoorbereiding geef ik je graag een inkijkje in mijn werk. Van Wwft-meldingen tot gesprekken met softwareleveranciers en werkinstructies wijzigen: dit was mijn week bij KCA!

Eerst even voorstellen
Sinds 2004 zet ik me fulltime in voor de waarborging en verbetering van kwaliteit bij accon■avm. Als Directeur Kwaliteitsvoorbereiding houd ik me simpel gezegd bezig met hoe iedereen het beste kan werken, voor het hoogste kwaliteitsniveau. Zoals het verbeteren van workflows, processen, het gebruik van applicaties en de inzet van opleidingen. Dit moet enerzijds voldoen aan alle wet- en regelgeving en kwaliteitsnormen (compliancy), maar ook aan dát wat de klant van ons verwacht (klantbeleving). Dat snijvlak vind ik erg interessant. Om alles intern goed af te stemmen, overleggen we veel met onder meer de adviespraktijk, controlepraktijk, samenstelpraktijk, ICT en team M&C.

Agenda voor deze week
Omdat kwaliteitsvoorbereiding zich richt op vrijwel alle processen en werkwijzen in de organisatie, is mijn planning altijd goedgevuld met veel verschillende taken. Om je hiervan een beeld te geven, ga ik enkele to do’s van een recente week met je delen. Dit stond er o.a. op de agenda:
• maandag: wijzigingen signaleren in nieuwe coronaregelingen kabinet;
• dinsdag: teamoverleg over een politie-inval bij een klant;
• woensdag: gesprek met leveranciers over software;
• donderdag: reactie NBA voorbereiden + presentaties afstudeerders;
• vrijdag: Vragen beantwoorden van de medewerkers op het gebied van vaktechniek.

Maandag
Net zoals voor veel collega’s begon de betreffende week met het doornemen van de nieuwe coronamaatregelen door het kabinet. Bij wijzigingen in het steunpakket komt mijn team in actie om te bepalen wat dit betekent voor onze workflows en overige processen. We passen bestaande werkinstructies dan aan. Deze dag stond de afrekening van de NOW op de agenda. Het voorbereiden van de werkprogramma’s, opdrachtbevestigingen en dergelijke. Verder heb ik collega’s ondersteund bij het antwoorden van vragen uit de praktijk bij de uitvoering van de NOW regeling.

Dinsdag
KCA is ook verantwoordelijk voor de meldingen voor de Wet tegen witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Als klanten verdachte transacties doen of veel contant geld opnemen, moeten we hiervan een melding maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Op dinsdag hield ik me bezig met twee bizarre gevallen. Een ondernemer heeft een politie-inval gehad en wordt verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. En door een andere ondernemer is onlangs extreem veel contant geld opgenomen. Situaties waarbij alle alarmbellen natuurlijk gaan rinkelen.

Woensdag
Op woensdag ben ik begonnen met veel mails te beantwoorden. Er komen bij KCA veel verzoeken van collega’s binnen, met vragen over processen, werkinstructies en wet- en regelgeving. Fijn om ze daarbij te helpen. Ook incidentmeldingen vanuit TOPdesk komen bij ons terecht.
Verder heb ik woensdag een gesprek gehad met onze leverancier van rapportagesoftware. We gaan onderzoeken of het proces nog efficiënter kan worden ingericht.

Donderdag
Vandaag staat er een leuk event op de agenda: de presentaties van collega’s die binnenkort afstuderen. Erg mooi om te zien wat de studenten hebben geleerd bij KCA én wat we van hen kunnen leren.
In de middag heb ik een start gemaakt met mijn reactie namens KCA op een Nader Voorschrift van de NBA. Als ze een nieuwe richtlijn presenteren, kunnen wij laten weten wat we hiervan vinden. Als een top 10-accountantkantoor vind ik het belangrijk dat we onze stem laten horen.

Vrijdag
Vrijdag heb ik diverse taken opgepakt. Ik begon de dag met een ontwikkelingsgesprek met een van mijn medewerkers. Daarna heb ik input aangeleverd om de workflow van jaarrekeningen te stroomlijnen. Ook heb ik nog een vraag van een collega beantwoord, over het verwerken van een specifieke transactie in de jaarrekening.

Ontdek onze vacatures