Dreamteam: de ideale mix tussen jong en oud

Dreamteam: de ideale mix tussen jong en oud

2020-03-24

4 min leestijd | Stories

Een blog van Marius Wijers
Directeur Belastingadvies bij accon avm

"Verschillende generaties op de werkvloer hebben ieder hun eigen gewoontes, communicatiestijl en manier van leren. Dit geeft uitdaging maar ook kansen. Het ideale ‘dreamteam’ bestaat voor mij dan ook uit een goede mix tussen jonge en oudere werknemers’’. Marius Wijers, Directeur Belastingadvies bij accon avm vertelt in deze blog over zijn ideale team.

Jong versus oud
Door generaties met elkaar te combineren ontstaan naar mijn mening de beste teams. Jong en oud hebben allebei sterke eigenschappen. Oudere werknemers hebben bijvoorbeeld veel kennis en ervaring, jongere werknemers zijn vaak extra gemotiveerd.

Frisdenkende innovators
Voordelen van jonge werknemers in je team:

 • Zij hebben een frisse blik
  Omdat ze nieuw zijn in het vak, hebben ze nog een heel open mindset. Zij denken eerder 'out of the box' dan mensen die het werk al twintig jaar doen.
 • Zij zijn flexibel
  Mensen die al heel lang hetzelfde doen hebben soms moeite met veranderingen. "We doen het altijd al zo, waarom moet het ineens anders?" en stribbelen tegen. Starters niet. Zij veranderen probleemloos mee.
 • Hun kennis is up-to-date
  Jongeren komen fris uit de schoolbanken en zitten vol up-to-date kennis over het vakgebied waarin ze zijn afgestudeerd.

Kundige mentoren
Voordelen van oudere werknemers in je team:

 • Ze hebben een schat aan kennis en ervaring
  Oudere werknemers beschikken meestal over een schat aan kennis en ervaring, gecombineerd met een uitgebreid netwerk.
 • Ze kunnen worden ingezet als coach
  Iemand met jarenlange ervaring kan ingezet worden als coach en zo kennis overdragen aan (nieuwe) collega’s.
 • Ze weten wat werkt en wat niet
  Door hun jarenlange ervaring in het omgaan met collega’s, klanten en managers weten seniors goed welke communicatieve aanpak en benadering werkt, en welke niet.

Leren van elkaar
Beide generaties hebben dus sterke eigenschappen. Door deze bij elkaar te introduceren en van elkaar te leren groei je alleen maar als team. Starters barsten van de ambitie en willen dolgraag leren van hun oudere, ervaren collega’s. Zij hebben veel theoretische kennis opgedaan, maar zijn nog totaal onervaren hoe dit toe te passen in de praktijk. Oudere collega’s kunnen hen begeleiden door hen bijvoorbeeld mee te nemen naar een eerste gesprek met een klant. Na afloop volgt een evaluatie en zo dragen zij hun kennis en ervaring over. De jongere generatie kijkt op deze manier de kunst af, zodat zij dit in de toekomst zelf kunnen toepassen.

De jongere generatie staat op hun beurt inhoudelijk weer dichter bij de theorie. Bij oudere werknemers schuilt het gevaar dat zij werkzaamheden op de ‘automatische piloot’ uitvoeren, zeker in het vak van jurisprudentie. Jongere werknemers komen net uit de schoolbanken en bij hen is de theorie nog ‘vers’. Zij kunnen de oudere werknemers helpen aan parate up-to-date kennis. Zo voeg je ‘het beste van twee werelden’ samen.

Mix & Match
Kortom: diversiteit binnen een team is goed. In een team waar ervaren en minder ervaren mensen van alle leeftijden samenwerken is ruimte voor verschillende perspectieven, kritisch denken en originele ideeën. Dus bundel de krachten van oude medewerkers en jonge krachten. Het resultaat? Een mix van ervaring en nieuwe kansen die voorkomen dat je als bedrijf stilstaat!

Zie jij het ook wel zitten om je steentje bij te dragen in een team binnen accon avm? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct.

Ontdek onze vacatures