Een junior accountant tussen de koeien

Een junior accountant tussen de koeien

5 min leestijd | Stories

Zo toch wel even spannend hoor, mijn eerste blog voor accon avm. Maar misschien vinden jullie het wel net zo spannend om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ik werk sinds september bij accon avm als junior assistent accountant en dit is mijn eerste echte baan. Graag vertel ik jullie meer over hoe ik het werken bij accon avm ervaar en hoe ik het combineer met mijn andere passie: dier- en veehouderij.

Hoe ik bij accon avm terecht kwam
Mijn route naar accon avm zal waarschijnlijk afwijken van de route die de meeste van mijn collega’s hebben genomen. Ik heb namelijk geen bedrijfseconomie gestudeerd (of iets in die richting), maar dier- en veehouderij. Vandaar dat ik op de Agro afdeling werk. En nu heb ik gelijk mijn passie verklapt. Want dier- en veehouderij, dat is echt mijn passie. Bij de studie dier- en veehouderij staat de veehouder met zijn bedrijf centraal. Ook in mijn leven staan veehouderijbedrijven centraal. En niet alleen tijdens mijn werk bij accon avm, maar ook in mijn privéleven.

Mijn echte passie
Van kleins af aan ben ik gek op dieren, en dat is alleen maar erger geworden. Mijn vriend (die een melkveebedrijf heeft) wordt soms gek van mij, als ik de enorme lijst met dieren opnoem die ik later allemaal nog wil hebben. Een van de dieren die op de lijst staan zijn koeien, want met koeien werken vind ik het leukste dat er is. Ik ben een meid die niet van stil zitten houdt. Vandaar dat je mij naast de 40-urige werkweek, op zaterdag op de boerderij kunt vinden. Zo combineer ik mijn hobby met mijn werk en pas ik mijn werk direct toe bij mijn hobby.

Hoe ik mijn passie combineer met mijn werk
Ik schrijf dit nu, vlak na de kerstvakantie. Tijdens mijn vakantie mocht ik voor een paar dagen de boerderij in de gaten houden van een boer die zelf op vakantie ging met zijn gezin.

Daar stond ik dan, op Tweede Kerstdag de koeien te melken. In de ochtend was de veehouder er zelf nog bij om alles even door te nemen en ‘s avonds mocht ik het zelf doen. Nadat hij wegging, was ik verantwoordelijk voor een biologisch bedrijf met ongeveer 50 koeien, 15 pinken (een pink is een koe tussen de 1 en 2 jaar) en ongeveer 15 kalveren (een koe van 0 tot 1 jaar). Omdat het winter is, staan de koeien binnen maar in de zomer lopen de koeien dag en nacht buiten. De koeien moeten 2 keer per dag worden gemolken. Dit betekent dat je vroeg in de ochtend moet beginnen; mijn wekker ging steeds om half 6 ‘s ochtends en een kwartier later sta je dan tussen de koeien om ze te gaan melken. ‘s Middags begin je ongeveer om half 5 met melken zodat je om half 7 klaar bent.

Melken vind ik echt het leukste om te doen op de boerderij. Bij het melken geven de koeien melk, maar tijdens het melken kun je alle koeien checken. Je ziet hierbij alle koeien voorbij komen en je kunt kijken of nog alles goed met ze gaat. Je ziet of de koeien gezond zijn (voor zover dat op het oog te zien is), je ziet of ze actief zijn en goed lopen, want ook zij moeten soms naar de pedicure. Daarnaast zie je ook het resultaat van je werk. Want de verkoop van melk resulteert in de meeste omzet. Al je harde werk is niet voor niets geweest, want de koeien zijn gezond en geven goed melk. Blijer kun je een boer (en mij) niet maken.

En als je dan, in de zomer, de koeien na het melken weer de wei in laat gaan, en je daar staat te kijken, naar de tevreden grazende koeien, dan is er niks dat mij op dat moment blijer kan maken.

Na mijn vakantie weer terug op werk
En daar zit je dan weer achter je bureau, weer terug van vakantie. Je begroet je collega’s en wenst ze nog een gelukkig en goed 2019. Terwijl ik mijn werk weer op pak denk ik terug aan de vakantie en mijn werk tussen de koeien. Ik ben blij dat ik niet zo vroeg uit bed hoef en het weer iets rustiger is. Op een boerderij werken is toch vermoeiender dan werken bij accon avm. En ook al mis ik de koeien soms een klein beetje, ik ben blij dat ik weer aan de slag kan als accountant en de boeren op deze manier kan te helpen.

Mijn volgende blog
In mijn volgende blog wil ik jullie meer vertellen over hoe ik opgedane kennis bij accon avm toepas in de praktijk.

Deze blog is geschreven door Zjane Plas, Junior Assistent Accountancy bij accon avm in Drachten. Wil je ook werken bij accon avm in de Agro sector? Bekijk dan hier onze agro vacatures.