Een kijkje achter de schermen: mijn werk als Controleleider

Een kijkje achter de schermen: mijn werk als Controleleider

2021-07-15

5 min leestijd | Stories

Door Joop Martens - Controleleider

Een kijkje achter de schermen: mijn werk als Controleleider
Elke twee weken een andere opdracht, veel op bezoek bij interessante ondernemers én samenwerken met collega’s die veel waarde hechten aan kwalitatieve dienstverlening. Daar kun je op rekenen als je aan de slag gaat bij de controlepraktijk van accon■avm. Als Controleleider geef ik je een inkijkje in mijn werk. Laat je inspireren.

Van nul ervaring naar Controleleider
In 2015 startte ik als Assistent Accountant op de controlepraktijk in Zaltbommel. Ik begon met nul ervaring. In het begin verzorgde ik een klein stukje van het hele controleproces, maar dat veranderde al snel. Dat ik in een klein team werk, hielp daarbij. Je raakt snel op elkaar ingespeeld. Na twee jaar groeide ik door naar Senior Assistent en sinds 2018 ben ik Controleleider in 's-Hertogenbosch.

Procesmanagement
Als controleleider ben ik de procesmanager van de controlepraktijk in 's-Hertogenbosch. Daar werken ruim 26 collega’s, die ik ondersteun in hun controlewerkzaamheden. Daarnaast heb ik veel contact met klanten, bewaak ik de planning en coach ik Junior Assistenten in hun loopbaan bij accon■avm. Uit dat laatste haal ik veel voldoening, het is mooi om te zien hoe collega’s zich ontwikkelen. Zelf ben ik ook nog niet uitgeleerd. Zo kom ik nog steeds complexe transacties tegen die ik nog nooit eerder heb gezien.

Persoonlijk klantcontact
Het contact met klanten is natuurlijk een belangrijk aspect van dit vak. Hoewel we door het coronavirus klanten nu beperkt fysiek kunnen bezoeken, ga je als controlepraktijk-collega normaal gezien veel de hort op. Bij accon■avm hebben we klanten in álle branches. Van retail en horeca tot zorg, IT en consultancybedrijven. Erg interessant om bij al die klanten een kijkje in de keuken te krijgen.

Als je op klantbezoek bent, signaleer je soms verbeterpunten in processen, waarover je advies mag geven. Zo help je ondernemers om meer uit hun bedrijf te halen en de kwaliteit van processen te waarborgen. Dat is ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid die we als accountantskantoor hebben.

Ondersteuning in crisistijd
Zeker in een crisistijd als deze ben je als collega echt van toegevoegde waarde voor je klanten. Zo krijgen veel ondernemers nu voor het eerst te maken met de controlepraktijk, omdat ze de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) hebben aangevraagd. Soms heeft een klant dan een accountantsverklaring van ons nodig.

Ook heb ik laatst een klant geholpen die flink is geraakt door de coronacrisis. Voor deze klant moesten we in korte tijd de jaarrekening aanleveren bij de bank. Je zit dan natuurlijk het liefst om de tafel bij de klant, maar dat kon niet vanwege corona. Daar zijn we inmiddels al aan gewend, maar het is geen ideale situatie. Toch liep het soepel: alle stukken waren tijdig verzameld. Met een tevreden klant als resultaat.

Landelijke dekking
Mijn rol als Controleleider is voornamelijk op regionaal niveau, vanuit de vestiging in 's-Hertogenbosch. Maar ook op andere kantoren is een controlepraktijk gevestigd: in Drachten, Maastricht, Goes en Amstelveen. Zo bieden we een landelijke dekking voor ondernemers met controleplicht. We werken voornamelijk met ons eigen team, maar stemmen ook regelmatig af met de andere vestigingen om elkaar te versterken. Ook waarborgen we de kwaliteit door uniforme werkwijzen te hanteren, en deze regelmatig te herzien.

Ondernemerschap gewaardeerd
Processen herzien en optimaliseren is iets waar we bij accon■avm continu mee bezig zijn. Als collega krijg je er alle ruimte om ideeën en verbeterpunten te delen. Bijvoorbeeld als je een plan hebt om processen slimmer te maken. Of als je ideeën hebt voor projectgroepen, om efficiënter samen te werken. Als je ondernemend bent en graag initiatief neemt, dan zit je hier goed. Je kunt hier invloed uitoefenen door je ideeën in de praktijk te brengen. Kwaliteitsborging én -verbetering is iets waar continu de aandacht op is gevestigd, zeker bij de controlepraktijk.

Woon-werkverkeer
Wat ik tenslotte nog een pluspunt vind van accon■avm, is dat er rekening wordt gehouden met je wensen wat betreft woon-werkverkeer. Onze klanten zijn natuurlijk verspreid in heel Nederland, maar we zorgen ervoor dat je reistijd enigszins wordt beperkt. Uiteraard als de planning het toelaat.

Word jij mijn nieuwe collega?
Werk jij graag in een relatief klein, gedreven team? Houd je van afwisseling én zoek je een baan met veel ruimte voor initiatief en ondernemerschap? Dan nodig ik je graag uit om eens een kop koffie te drinken met onze recruiters. Op ons kantoor in 's-Hertogenbosch zoeken wij namelijk nog een Controleleider. Bekijk de vacatures en laat van je horen. Wellicht ontvang ik je binnenkort als nieuwe collega in 's-Hertogenbosch.

Ontdek onze vacatures