Elke dag is anders als Salarisadministrateur

Elke dag is anders als Salarisadministrateur

2020-05-26

5 min leestijd | Stories

Het meest uitdagende aan werken als Salarisadministrateur bij accon▪avm? Dat is volgens Margot van der Kris, Salarisadministrateur in Lochem, de afwisseling. Zij vertelt je in deze blog waarom jij de uitdaging bij ons moet aangaan!

Doorgroeien tot professional

Margot der Kris: "Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik in 2018 begonnen als trainee salarisadministrateur. Sinds afgelopen januari ben ik salarisadministrateur. Tijdens je traineeship word je gekoppeld aan een ervaren salarisadministrateur van de Werkgeversservice (WGS). In het begin kijk je mee met klanten en word je wegwijs gemaakt in de verschillende systemen, wetten, diverse cao's etc. In het begin voer je werkzaamheden uit onder begeleiding en toezicht van een ervaren collega en als dat goed gaat, mag je steeds meer werkzaamheden zelfstandig uitvoeren. Op een gegeven moment vind je je draai en heb je genoeg kennis opgebouwd om klanten zelfstandig te helpen met hun vragen. De vragen zijn divers: van de aanschaf van kerstpakketten tot premiepercentages van de ziekteverzuimverzekering."

Waar liggen jouw interesses?
"Ik heb op dit moment rond de 150 klanten. Het is belangrijk dat je een klik hebt met je klanten en in samenwerking met de accountant weet je wat er gaande is binnen de organisatie. Elke dag is bij mij anders omdat ik zoveel verschillende klanten in mijn portefeuille heb, van agrarische bedrijven tot zorginstellingen tot horeca tot aan kappers. Dit betekent dat je dus ook veel cao’s kent, want geen cao is hetzelfde. Bij geen bedrijf geldt hierdoor exact dezelfde werkwijze, de variatie is heel groot.

Je moet natuurlijk alles zelf kennen van A tot Z, maar je kunt je ook ergens in specialiseren. Bijvoorbeeld in een bepaalde branche, pensioen, UWV, Loket of AVG. Er wordt heel erg gekeken naar wat je zelf wilt, waar je interesses liggen. Er is genoeg ruimte om jezelf te ontwikkelen als je aangeeft waarin je wilt groeien."

Uitdagende klantvraagstukken
"Op dit moment ben ik bezig met een fusie. Daar komt veel bij kijken: nieuwe loonheffingennummers, werknemers opnieuw aanmelden, pensioenfonds inlichten en overzetten, afas-systeem aanpassen. Het lijkt makkelijk, maar het is een proces waar veel bij komt kijken. Ik vind het leuk om met alle aspecten van deze fusie bezig te zijn."

Volop kennisdeling
"Sinds vorig jaar is accon▪avm aangesloten bij de NIRPA, Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting. We zijn nu erkend salarisadministrateur en kunnen hier Permanente Educatie (PE) punten halen. Via de accon▪avm academy kunnen we cursussen of webinars volgen zoals pensioenrecht, digitale vaardigheden, Loket en CAO recht. In het proces van trainee naar salarisadministrateur volg je ook nog het Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL) in je eigen tijd. Als je dit behaald hebt, kun je aan de slag met vakopleiding Payroll Services (VPS), deels in je eigen tijd en deels in je werktijd. Tijdens het volgen van PDL en VPS, hoef je geen extra PE-punten te behalen. De cursussen vanuit accon▪avm voor PE-punten is om kennis uit te breiden, maar ook om je kennis te onderhouden."

In de pauze het bos in
"Het team in Lochem is heel divers, de leeftijden lopen erg uiteen. Maar ik ben van mening dat juist de variatie in het team goed werkt. Iedereen is behulpzaam, en ik voelde mij hier vanaf het begin al op mijn gemak. We zijn een hecht team, ook buiten werktijd zien we elkaar wel eens, bijvoorbeeld een housewarming of leuk uitje. Ons kantoor staat naast een bos, dus we lopen eigenlijk elke dag wel samen een rondje in de pauze, heerlijk!"

Waarom accon▪avm?
"Werken bij accon▪avm voelt alsof je bij een kleine organisatie werkt, terwijl we toch echt de landelijke nummer acht zijn. Accon▪avm is continue bezig met kwaliteits- en procesbewaking en vernieuwing. Ik ben bijvoorbeeld lid van ons Young Executive board, dit is eigenlijk een klankbord van de young professionals in de organisatie. Ik zit hier namens de WGS-afdeling in en drie keer per jaar komen we met elkaar bijeen om verschillende topics te bespreken. Daarnaast zitten we ook drie keer per jaar met de Raad van Bestuur om onze input te delen. Je merkt dus dat de lijntjes hier kort zijn en dat jongeren ook gehoord worden."

Kom jij de afdeling salaris en HR-advies versterken? Wij zoeken aanpakkers die van cijfers en van afwisseling houden en sterk zijn in klantcommuncatie. Bekijk de vacatures bij jou in de buurt!

Ontdek onze vacatures