Geweldige kans: internationale ervaring opdoen in België

Geweldige kans: internationale ervaring opdoen in België

2020-03-12

4 min leestijd | Stories

Door: Marlon Klijnhout, Belastingadviseur

In november 2019 deed ik mee aan een uitwisselingsproject met ons partnerkantoor Bofidi in Antwerpen. Vier weken lang kreeg ik een inkijkje in de Belgische belastingadviespraktijk. Een ontzettend leerzame ervaring, vakinhoudelijk én op persoonlijk niveau. Lees mijn terugblik.

Sinds 2017 werk ik als belastingadviseur op het accon■avm kantoor in Veenendaal en Barneveld. Daarnaast ben ik lid van het adviesteam internationaal. Dit team ondersteunt ondernemers die internationaal zakendoen óf buitenlandse medewerkers in dienst hebben.

Hiervoor profiteren we van ons lidmaatschap bij GMN International. Ons Belgische partnerkantoor Bofidi is hier ook lid van. Erg handig, want zo kunnen we makkelijk kennis en ervaringen uitwisselen over internationale adviesvraagstukken.

Ik zei ‘ja’!
Toen ik werd gevraagd om mee te doen aan een uitwisselingsproject bij Bofidi, zei ik gelijk ‘ja’! Ik wil mezelf graag ontwikkelen op internationaal niveau. Zo’n uitwisseling is een mooie kans om meer fiscale kennis op te doen.
En een internationale opdracht past wel in mijn straatje. Tijdens mijn hbo-opleiding en wo-master heb ik mijn opdrachten en scripties vaak gericht op internationale vraagstukken. En momenteel doe ik een PhD-programma over bronbelasting.

Op naar… Antwerpen!
In november was het zover: ik vertrok voor vier weken naar Antwerpen. Ik werd hartelijk ontvangen door de collega’s van Bofidi. Ook kreeg ik een persoonlijke begeleider, waarmee ik vanuit Nederland al regelmatig contact had.
Ik ontdekte al snel dat het cultuurverschil tussen Nederland en België een stuk groter is dan ik verwachtte. Over het algemeen zijn de Belgen toch wat formeler dan in Nederland, zeker in een werkomgeving.

Wereld van verschil
De grootste verschillen ontdekte ik uiteindelijk op fiscaal gebied. Als student heb ik me veel verdiept in internationale belastingzaken, dus ik wist dat er verschillen zijn. Maar zo veel, dat had ik niet verwacht!
Zo mocht ik bij Bofidi aan de slag met een aangifte voor de vennootschapsbelasting en de personenbelasting (inkomstenbelasting) voor een klant. In Nederland pak je dan de jaarrekening erbij. In België maak je gebruik van een reeks ‘vastgeklikte reserves’. Ik had er nog nooit van gehoord!

Voorbeeld: bijtelling auto
Ook heb ik me bij Bofidi verdiept in de bijtelling voor leaseauto’s. In Nederland is er één tarief voor volledig elektrische auto’s en één tarief voor overige auto’s. In België is dat een stuk complexer. Daar wordt gekeken naar allerlei eigenschappen, zoals het type brandstofvoorziening en de CO₂-uitstoot van de auto.

Op bezoek bij de Europese Commissie
Mijn begeleider van Bofidi nam me ook mee naar een congres over ‘taks shelters’ voor start-ups. Bij… de Europese Commissie in Brussel! Erg gaaf om dat mee te maken. Veel internationale belastingexperts komen daar samen.
Bij het openingswoord werd dan ook gevraagd aan welke voertaal de bezoekers de voorkeur gaven: Frans of Engels. Gelukkig stak de meerderheid zijn hand op voor Engels, dus kon ik alles goed volgen.

Leerzaam en leuk
De vier weken bij Bofidi vlogen voorbij. Ik heb veel fiscale en juridische kennis opgedaan, die ik nu kan toepassen bij onze klanten. Het was dus ontzettend leerzaam, maar ook nog eens heel leuk. Na werktijd ging ik regelmatig Antwerpen in, samen met de Bofidi-collega’s. Zij gaven mij volop kans om te proeven van de Belgische (bier)cultuur!

Lees ook: het avontuur van Sander
Wil je meer lezen over internationale ervaringen van onze collega’s? Dan raad ik je aan om de ervaringen van mijn collega Sander Kant te lezen. Hij vertrok voor twee weken naar Koblenz, waar ons Duitse partnerkantoor Dornbach is gevestigd. Lees de blog.

Ontdek onze vacatures