Het werk van een Accountmanager Belastingadvies

Het werk van een Accountmanager Belastingadvies

2019-06-07

4 min leestijd | Stories

Een blog van Marco Lemein
Accountmanager Belastingadvies bij accon avm

Van student tot Accountmanger Belastingadvies bij accon avm: mijn route
Toen ik me tijdens de havo aan het oriënteren was op een vervolgopleiding, kwam ik al snel uit bij Fiscale Economie. Het werken met cijfers en de belastingwet, dat leek me leuk. Mijn laatste stage tijdens deze studie liep ik bij een Big Four kantoor. De bedrijfscultuur paste helemaal niet bij me en daardoor begon ik te twijfelen: had ik wel de juiste studiekeuze gemaakt en wilde ik wel in deze cultuur werken? Zou het er op andere advieskantoren ook zo aan toe gaan?

Na mij studie heb ik gesolliciteerd bij de Noordelijke Accountantsunie, dat vervolgens al vrij snel werd overgenomen door accon avm. Vanaf de eerste dag voelde ik me hier thuis, veel meer dan bij het Big Four kantoor. Ondanks dat accon avm ongeveer 45 kantoren en zo’n 1.000 medewerkers heeft, voelde het veel persoonlijker met kortere lijnen. Ondertussen ben ik 12 jaar aan het werk accon avm, heb ik mijn master Fiscaal Recht behaald en ben ik inmiddels Accountmanager Belastingadvies.

Accountmanager Belastingadvies bij accon avm: de spin in het web
Als accountmanager ben je het eerste aanspreekpunt voor de klanten uit jouw klantenportefeuille. Mijn portefeuille bestaat uit ongeveer 50 MKB-ondernemers en 100 particuliere klanten. Mijn collega’s van de samenstelafdeling zorgen ervoor dat de jaarrekening en de aangifte worden opgesteld. Ik bespreek vervolgens het jaarwerk met de klant. Het jaarwerk is een terugblik op het afgelopen jaar. Belangrijk, omdat de ondernemer daar belasting over moet betalen. Maar zo’n bespreking is ook het moment om vooruit te kijken; waar staat de ondernemer en waar wil hij naar toe? Op welke manier wil de ondernemer het in de toekomst aanpakken en waar kunnen wij hem mee van dienst zijn?

Vervolgens overleg ik met mijn collega’s van de verschillende disciplines hoe we het gaan aanpakken. Gezamenlijk stellen we een stappenplan op met daarin elke stap die genomen moet worden en wanneer deze gereed is.

Een voorbeeld
Een klant wil dat zijn kinderen toetreden tot de onderneming. Als Accountmanager Belastingadvies kijk ik bijvoorbeeld naar de fiscale mogelijkheden binnen de inkomstenbelasting, de overdrachtsbelasting en de omzetbelasting zodat de klant bijvoorbeeld een deel van de onderneming over kan dragen zonder belastingheffing. Hierbij werk ik samen met mijn collega die gespecialiseerd is in estate planning. Deze collega brengt de mogelijkheden voor de schenkbelasting in kaart en kan een financieel plan opstellen voor de klant. Mijn juridische collega zorgt ervoor dat contractueel alles wordt afgestemd op de nieuwe situatie en stelt de vof-overeenkomst op. Mijn accountancy-collega stelt verschillende prognoses op en berekent de waarde van de onderneming volgens de DCF-methode. Aan de hand daarvan gaan we in overleg met de belastingdienst over de waarde van de onderneming die wordt overgedragen. Op deze manier heb je als accountmanager een leidende rol.

Accountmanager Belastingadvies bij accon avm: netwerken is key!
Ik ben lid van BNI (Business Network International) in Winschoten. BNI is een wereldwijde commerciële netwerkorganisatie, met ongeveer 9.000 chapters in de wereld. Onze bijeenkomsten in Winschoten zijn elke donderdagochtend. We ontbijten samen en elke ondernemer vertelt in 60 seconden wie hij is, wat hij doet en waarmee wij hem kunnen helpen. Zo helpen wij elkaar aan extra omzet en nieuwe klanten onder het motto: Geven Loont! Ik houd mijn ogen en oren open zodat ik mijn medeleden kan aanbevelen als die kans zich voordoet en mijn medeleden doen hetzelfde voor mij.

Naast dat dit goed is voor de aanwas van nieuwe klanten in je portefeuille, is het ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling; je leert jezelf bijvoorbeeld goed te presenteren in grote groepen. Niet alleen komt dit zakelijk van pas, maar ook zeker in je privéleven. Je traint je “elevator pitch” waardoor je op elk moment en in elke situatie kort en bondig kan vertellen wie je bent en wat je doet. Daarnaast biedt BNI diverse trainingen aan waardoor je zakelijk nog succesvoller wordt.

Accountmanager Belastingadvies bij accon avm: afwisseling!
Het leukste van het werk als accountmanager belastingadvies is de combinatie van werkzaamheden. Je bent aan de ene kant bezig met je specialisme, je zet commercieel je beste beentje voor en je zorgt er ook eens voor dat je klant alle aandacht krijgt die hij verdient!

Ontdek onze vacatures