Hoe ik als Assistent Accountant ondernemers in Zeeland verder breng

Hoe ik als Assistent Accountant ondernemers in Zeeland verder breng

2021-04-23

4 min leestijd | Stories

Door: Stefan van den Dorpel, Assistent Accountancy in Middelburg.

Hoe ik als Assistent Accountant ondernemers in Zeeland verder breng
Jaarrekeningen samenstellen, aangiftes voorbereiden, coderen en posten boeken. Met de drive om ondernemers en hun onderneming verder te brengen. Dat is wat het werk als Assistent Accountant zo waardevol maakt. Ontdekken of dit ook iets voor jou is? Ik vertel je er graag alles over.

Snel doorgegroeid
Eerst even wat over mij. In 2018 startte ik als Junior Assistent Accountant op het accon■avm kantoor in Middelburg. Ik had toen al wat ervaring opgedaan, o.a. in een accountantskantoor en bij een rijschool. In het begin deed ik bij accon■avm de meer eenvoudige werkzaamheden, maar al snel ging ik de diepte in. En dit jaar promoveerde ik tot Assistent Accountant!

Mijn werkzaamheden
Waar ik me in het begin van mijn carrière voornamelijk richtte op accountancywerkzaamheden voor particulieren en eenmanszaken, verzorg ik nu de jaarrekeningen en aangiften voor (complexere) bv’s en vof’s. Op dit moment zitten we volop in het ‘aangifteseizoen’, dus dat is aanpoten. De meeste klanten vinden het prettig om snel hun jaarcijfers te ontvangen, zodat ze tijdig kunnen bijsturen.

Sprong in het diepe
Inmiddels ben ik gespecialiseerd in vraagstukken voor agrarisch ondernemers. Dit was destijds wel een sprong in het diepe, want ik had hier geen ervaring of affiniteit mee. Maar het bevalt nog veel beter dan ik had verwacht! De agrarische sector is altijd in beweging, want de wet- en regelgeving en de markt veranderen continu. Heel leerzaam en uitdagend dus.

Ondernemers ondersteunen
Het afgelopen jaar was voor veel ondernemers natuurlijk spannend. Vanwege o.a. de sluiting van de horeca zaten veel (frites)aardappeltelers met een overschot aan aardappelen. Via diverse overheidsregelingen kregen ondernemers een tegemoetkoming. Mijn collega’s en ik ondersteunden ondernemers bij de aanvraag en afhandeling ervan. Uiteraard had dit ook invloed op de financiële administratie en jaarrekening, waar ik mee aan de slag ging.

Wisselwerking met accountmanager
Naast de reguliere accountancywerkzaamheden denk ik als Assistent Accountant ook mee over verbeteringen voor de ondernemer. Als ik op een jaarrekening bijvoorbeeld grote kostenverschillen signaleer ten opzichte van vorig jaar, dan deel ik dit bij de overdracht naar de accountmanager. Ik ga dan na: welke kansen liggen er voor deze ondernemer? Dat biedt dan weer aanknopingspunten voor het advies van de accountmanager.

Ambities voor de toekomst
Wat ik het mooist vind aan mijn vak? Dat je een ondernemer en zijn onderneming echt verder kunt brengen. Daarin wil ik mezelf nog veel meer ontwikkelen. accon■avm zorgt er gelukkig voor dat je die kans krijgt. Zo worden er regelmatig kennissessies en webinars georganiseerd, bijvoorbeeld over actuele wet- en regelgeving of bepaalde vraagstukken die bij veel ondernemers spelen.

Maar er is ook aandacht voor je persoonlijke ambities. Elke collega krijgt een ontwikkelplan, waarover je in gesprek gaat met je leidinggevende. En via de accon■avm academy kun je dan cursussen en trainingen volgen. Mij lijkt het mooi om over een paar jaar teamleider te worden, daarom volg ik nu een cursus in leiderschap via het platform GoodHabitz.

Méér dan werk alleen
Die persoonlijke aandacht voor jou als persoon merk je ook goed in de sfeer op kantoor. In coronatijd lag de werkdruk soms best wel hoog, want veel klanten kwamen met vragen bij ons. Gelukkig waken we er goed voor dat iedereen tijdig vrij kan nemen. En loopt de ene collega over? Dan springt een andere collega bij.
Verder doen we ook leuke dingen samen. Vóór corona gingen we bijvoorbeeld dagelijks met een groepje collega’s wandelen. En op vrijdagmiddag haalden we weleens een frietje. Ook wordt er twee keer per jaar een leuke teamactiviteit georganiseerd, samen met collega’s van het accon■avm kantoor in Zierikzee. Daar werken we overigens veel mee samen, dus is het leuk om die collega’s ook beter te leren kennen. Hopelijk kunnen we daar snel weer een vervolg aan geven!

Ook aan de slag bij accon■avm?
Wil jij ook aan de slag bij een organisatie waar jouw ambities én werk-privébalans centraal staan? Op verschillende kantoren in Zeeland zijn we op zoek naar talent. Neem een kijkje bij de vacatures. En wie weet ontmoeten we elkaar binnenkort als collega’s!

Ontdek onze vacatures