How to: je eerste werkdag overleven

How to: je eerste werkdag overleven

2019-02-27

3 min leestijd | Stories

Een blog van Andy Wong

Assistent Accountant bij accon avm

Yes, aangenomen voor mijn droombaan! Nu nog de eerste werkdag overleven. In deze blog vertel ik jullie alles over mijn eerste dag bij accon avm.

Van de schoolbanken naar je eigen bureau

Tijdens mijn eerste werkdag bij accon avm gierden de zenuwen door mijn lichaam. Zo’n eerste dag is altijd spannend; een nieuwe omgeving, nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe collega’s en je weet niet precies wat je kunt verwachten en wat er van jou verwacht wordt. Daarnaast is de omschakeling van het studentenleven naar de grote-mensen-wereld ook best groot; je hebt te maken met deadlines, je moet je flexibeler instellen, gestructureerd te werk gaan, prioriteiten stellen etc. Ik zeg altijd: “Een goede voorbereiding is het halve werk”. Daarom ben ik de avond van tevoren begonnen met de voorbereidingen:

  • Mijn werkkleding klaarleggen. Zo hoef ik me daar ’s ochtends niet druk om te maken en weet ik zeker dat ik representatief op mijn werk aankom.
  • Tijdig naar bed gaan zodat ik fris en fruitig opsta.
  • De wekker vroeger dan normaal gezet. Fijn om in de ochtend iets meer tijd voor mijzelf te hebben.
  • En natuurlijk in de ochtend na een goed ontbijt, ruim op tijd vertrekken!

Mijn eerste werkzaamheden als Assistent Accountant
Eenmaal aangekomen bij accon avm werd ik opgevangen door een collega van de afdeling controlepraktijk. Ik kreeg instructies en een werkoverleg over hoe de werkwijze is binnen accon avm en met welke controlewerkzaamheden het bedrijf te maken heeft. Daarnaast kreeg ik uitleg over de dagelijkse werkwijze zoals het bijhouden en verwerken van de uren, uitleg over programma’s die we gebruiken, het handboek van accon avm en de controlemethodologie. Allemaal informatie die me helpt mijn werk straks goed uit te voeren. Voordat ik het weet is het al tijd om te lunchen. In de lunchpauze heb ik meteen een aantal collega’s leren kennen. Mijn tip: stel je gelijk op je eerste dag voor aan je collega’s! Toon vooral initiatief hierin, dat wordt zeker gewaardeerd.

Na de werkinstructies en de lunchpauze is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik heb een paar eenvoudige opdrachten gekregen zodat ik de programma’s en onze werkwijze alvast onder de knie krijg. Zo moet ik bijvoorbeeld cijfers inlezen, werkprogramma’s invullen en uren registreren. Ook voer ik meteen controlewerkzaamheden van eenvoudige jaarrekeningposten uit.

Mijn tips: vragen en opschrijven!

Mijn eerste werkdag vloog voorbij. Natuurlijk was het spannend, maar doordat ik uitgebreide instructies kreeg en goed begeleid werd, was het ook een hele leuke dag! Mijn belangrijkste tips voor je eerste werkdag? Maak aantekeningen! Je krijgt zo ontzettend veel informatie, dat kun je nooit allemaal onthouden. Schrijf het op, zo kun je het altijd teruglezen. En, durf te vragen! Wanneer je geen vragen stelt gaat je begeleider ervan uit dat je het begrijpt terwijl je dat eigenlijk niet doet. Dat is zonde. Dus communiceer duidelijk en wees niet bang om vragen te stellen. Daar leer je alleen maar van en daar heeft iedereen wat aan.

Ontdek onze vacatures