Internationale uitwisseling: mijn ervaringen in Duitsland

Internationale uitwisseling: mijn ervaringen in Duitsland

2020-02-27

3 min leestijd | Stories

Een blog van Sander Kant
Payroll Advisor bij accon■avm

Als Payroll Advisor krijg ik vaak te maken met internationale vraagstukken. Zo adviseer ik Duitse ondernemers in Nederland én Nederlandse ondernemers met werknemers in Duitsland. Om mijn kennis bij te spijkeren, ging ik op uitwisseling bij ons Duitse partnerkantoor in Koblenz. Lees mijn ervaringen.

Duitse ondernemers in Nederland krijgen te maken met Nederlandse fiscale en arbeidswetgeving. Nederlandse bedrijven die medewerkers in dienst hebben in Duitsland, krijgen te maken met de Duitse spelregels. Hiervoor wisselen we graag kennis uit met ons Duitse partnerkantoor Dornbach, in Koblenz.

Om de banden te versterken en meer kennis op te doen ben ik gevraagd om negen dagen mee te draaien bij Dornbach. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Ik wil me graag meer verdiepen in internationale advisering én ik spreek al een aardig woordje Duits.

Een duidelijk verschil
In februari was het zover: ik vertrok naar Koblenz. Op mijn eerste dag werd ik vriendelijk ontvangen door de Duitse collega’s en kreeg ik een rondleiding langs de verschillende afdelingen. Vrijwel direct merkte ik een cultuurverschil. De verhoudingen zijn in Duitsland formeler. Je loopt bijvoorbeeld niet het kantoor van een manager binnen zonder een afspraak!

Kijkje in de toekomst
Tijdens mijn uitwisseling heb ik veel geleerd over de efficiënte werkwijze van onze oosterburen. Denk hierbij aan de vooruitstrevende tweezijdige koppeling tussen de systemen van Dornbach en die van de Duitse belastingdienst en sociale verzekeringsinstanties.

In de praktijk leidt dit tot een snellere afhandeling van de personeelsregistratie. Na het aanmaken van een nieuwe medewerker ziet de Duitse belastingdienst meteen de aanmelding. En geeft dan direct door welke tarieven toegepast moeten worden. Ook ziekmeldingen zijn de volgende dag al zichtbaar in het systeem van sociale verzekeringsinstanties.

Deze koppeling vond ik erg interessant en gaf mij een kijkje in de toekomst. Ik verwacht dat deze systemen in Nederland in de verre toekomst ook gekoppeld zullen worden.

Internationale inzichten
Ook heb ik veel geleerd over hoe men in Duitsland omgaat met internationale situaties in de salarisadministratie. Denk bijvoorbeeld aan Nederlandse bedrijven met Duitse werknemers in Duitsland. De regels voor internationale detachering verschillen per land. Met mijn opgedane kennis adviseer ik nu onze Nederlandse klanten met werknemers in Duitsland nóg beter.

Waardevolle kennis
Ik kijk terug op een waardevolle en leuke ervaring. Want naast hard werken was er ook tijd voor ontspanning. Samen met Duitse collega’s heb ik heerlijk sushi gegeten. En in het weekend heb ik het mooie Koblenz ontdekt!

Mijn negen dagen bij Dornbach zijn voorbijgevlogen. Na afloop heb ik mijn ervaringen gedeeld met mijn accon■avm collega’s. Zo heb ik een presentatie gegeven bij mijn collega’s van de werkgeversservice en de belastingadviespraktijk.

Internationale advisering: unieke kans
Ik vind het echt tof dat ik bij accon■avm de kans krijg om mijn carrière een internationale draai te geven. Zo’n uitwisseling draagt bij aan mijn ontwikkeling als professional, op persoonlijk en vakinhoudelijk gebied.

Kom je in ons team?
Wil jij je carrière als HR-adviseur of salarisadministrateur een boost geven? Mijn collega’s en ik zijn op zoek naar versterking. Neem een kijkje bij de vacatures.

Ontdek onze vacatures