Kwaliteitscentrum Accon avm: ideale plek om ervaring op te doen

Kwaliteitscentrum Accon avm: ideale plek om ervaring op te doen

2021-11-18

4 min leestijd | Stories

Door: Vick Acke, Junior Assistent Accountancy

Tijdens mijn studie startte ik in 2018 als Junior Assistent Accountancy bij het Kwaliteitscentrum accon■avm (KCA). Deze functie kon ik prima combineren met mijn studie. Tegelijkertijd deed ik alvast de nodige ervaring op voor ná mijn studie. De perfecte werkplek voor studenten met ambitie en ik werk er nog steeds met veel plezier. In deze blog deel ik mijn ervaringen.

Wat is KCA?
Bij het KCA zorgen we ervoor dat collega’s van accon■avm goed hun werk kunnen doen. Dit doen we door kwaliteit te bewaken, processen te optimaliseren, werkinstructies te ontwikkelen en toe te zien op naleving van wet- en regelgeving. Stel: we zien dat een systeem niet soepel loopt, dan kijken wij hoe we dit kunnen oplossen.
Daarnaast krijgen we ook vaktechnische vragen van collega’s. Stel je voor: een klant krijgt te maken met externe verslaggeving, waar een collega niet helemaal uitkomt. Dan kijk en denk jij met je collega mee over de beste aanpak. Zo waarborg je de kwaliteit van onze dienstverlening. En je leert veel op vaktechnisch gebied van de organisatie en van de wet- en regelgeving binnen de accountancy. Een waardevolle functie, dus!

Volop flexibiliteit
Een baan op het KCA is goed te combineren met mijn studie. In overleg kun je je werkzaamheden flexibel inrichten. Zo kun je afspreken dat je voor 50 procent aan het werk bent en de andere 50 procent van je 40-urige werkweek aan school besteedt. Mocht je het een keer zo druk hebben dat je 100 procent van je tijd voor je studie nodig hebt, dan haal je de rest van je uren tijdens een andere werkweek in.
Voor mij is dat echt een pluspunt. Ik hoor van studiegenoten die fulltime werken, dat ze geen tijd meer overhouden voor hun studie. Het is leerzaam om op hoog niveau te werken, maar uiteindelijk is het doel van studeren dat je ook daadwerkelijk je diploma behaalt. Ik hoef bij KCA dus niet bang te zijn dat mijn studie eronder lijdt.

Afwisselend en betekenisvol
Wat ik ook leuk vind, is de afwisseling. Ik begin mijn dag met mijn planning doorlopen. Wat wil ik die dag afhebben? Daarnaast krijg ik ook opdrachten van mijn leidinggevende. En ik beheer een aantal applicaties in TOPdesk, een intern platform. Het zijn applicaties die klanten gebruiken voor de financiële administratie van hun onderneming. Ook beheer ik de Wwft-meldingen: meldingen van verdenkingen van witwassen of andere fraude bij ondernemers.
Betekenisvol werk dus. De ene keer maak ik procesbeschrijvingen, zoek ik wetgevingen op of schrijf ik memo’s. En de andere keer komen collega’s met vaktechnische vragen naar me toe. Zo leer je wat er allemaal komt kijken bij kwaliteitsbewaking en werkprocessen in een accountantskantoor. En je leert ontzettend veel van accon■avm als organisatie.

Dienstverlening collega’s ondersteunen
In deze functie werk je dus voornamelijk voor collega’s, dus heb je geen contact met klanten. Maar uiteindelijk komt het werk wél ten goede aan de klanten. Want als collega’s prettig en volgens de regels kunnen werken, draagt dat ook bij aan de klanttevredenheid. Mijn contacten bevinden zich dus vooral intern, maar de effecten van mijn werkzaamheden reiken verder. Dat geeft me veel voldoening!

Ontdek en ontwikkel jezelf
Bij KCA heb je veel contact met collega’s op verschillende niveaus. Zo ga je in gesprek met (regio)directeuren, de samenstelpraktijk, de controlepraktijk of de fiscale praktijk. Dat ligt aan de vragen die je krijgt én aan waar jouw interesses liggen. Heb je meer affiniteit met de controlepraktijk? Dan word jij op projecten gezet die daarmee te maken hebben.
Weet je nog niet precies naar welke aspecten van KCA jouw interesse uitgaat? Dan pak je bijvoorbeeld van elke afdeling een systeem en ga je daarmee aan de slag. Zo ontdek je waar je voorkeur ligt en kun je dat uiteindelijk verder ontdekken. Bij het Kwaliteitscentrum accon■avm krijg je alle mogelijkheden om te leren wat jij graag wil leren.

Ook aan de slag bij accon■avm?
Wil jij ook aan de slag bij het Kwaliteitscentrum accon■avm? Bekijk de vacatures en lees de verhalen van KCA-collega’s.

Ontdek onze vacatures