Ochtendstond heeft goud in de mond

Ochtendstond heeft goud in de mond

2019-04-02

5 min leestijd | Stories

Een blog van Zjane Plas
Junior Assistent Accountancy bij accon avm

Ik ben het altijd al geweest, ik heb het ook altijd al gehad. Veel van mijn vriendinnen snapten het niet en waren juist het tegenovergestelde. Maar ik heb het nooit kunnen veranderen, niet dat ik het wou veranderen, ik vond het juist wel goed zo. Ik heb het over dat ik een echt ochtendmens ben. Ik ben ‘s ochtends op mijn best en wil ‘s avonds graag op tijd naar bed. Veel van mijn vriendinnen gingen vroeger vaak op stap maar halverwege de avond was ik dan vaak doodop waardoor ik niet vaak op stap ben geweest. Als ochtendmens was ik vroeger altijd al wakker zodra de zon opkwam. Ik moet dan ook goede gordijnen hebben wil ik ‘s ochtends wat langer kunnen slapen. Vroeger als ik bij een vriendin logeerde, betekende dat vaak dat ik al minstens 3 uur in bed wakker lag voordat zij wakker werd; zij was meer een avondmens.

Ochtend van een boer
Maar dan denk je nu misschien waarom dit er allemaal toe doet. Nou, als boer zijnde is het handig als je een ochtendmens bent, want je moet vaak vroeg uit bed om te gaan melken. Het tijdstip van melken verschilt ook wel per boer. De ene boer staat ‘s ochtends om 4 uur al tussen de koeien terwijl de andere pas om 6 uur begint. Een boer is vrij om te kiezen hoe laat hij begint, echter, als je ‘s ochtends vroeg begint, ben je ‘s avonds ook op tijd klaar. Begin je pas laat, dan ben je ook pas laat klaar. Gelukkig begint de boer waar ik werk niet om 4 uur ‘s ochtends, want zelfs ik vind dat te vroeg. Rond 6 uur beginnen vind ik wel prima. Als de wekker dan gaat baal je eerst wel eventjes, maar onderweg naar de koeien toe begin je langzamerhand een beetje wakker te worden. Tijdens het melken word dan je steeds vrolijker omdat het zo goed gaat en het een mooie dag belooft te worden.

De echte beloning krijg je op het moment dat je klaar bent met de koeien en naar buiten loopt; in de lente worden de dagen langzaamaan weer langer, en zie je langzaam de zon opkomen boven de weilanden. Je ziet het hele plaatje: de mist die nog boven de weilanden hangt met de zon die daar door- en overheen schijnt. Je laat de frisse lucht door je longen stromen en bent blij dat je die ochtend toch had besloten vroeg uit bed te gaan.

Je gaat weer bij de koeien kijken, je hebt ze net gevoerd en ze staan rustig te eten. De kalveren heb je melk gegeven en die liggen weer op een mooi laagje stro. Er komt een kat naar je toe die je kopjes geeft en hoopt dat hij nog wat brokjes van je krijgt; wat je dan ook maar doet. Je loopt het kleine stukje van de stal naar huis. Ontbijten! Voordat je binnen bent kijk je nog een keertje om naar de opgaande zon. Heerlijk! Je kunt je geen betere ochtend voorstellen.

Ochtend van een accon avm medewerker
Hoewel een ochtend van een accon avm medewerker er natuurlijk heel anders uitziet, ben ik nog steeds een ochtendmens. En hoewel ik eventjes blij ben dat ik niet om 6 uur al aan de slag moet, wil ik graag wel op tijd beginnen. Want op tijd beginnen betekent ook dat je op tijd weer klaar bent.

Ik weet niet precies hoe het op andere kantoren gaat, maar bij ons in Drachten ben je heel vrij om je eigen werktijden te bepalen. Ik begin graag op tijd en dus zorg ik ervoor dat ik om half 8 op kantoor ben. Dit verschilt per collega: de één komt om 8 uur binnen, de ander vaak rond half 9 terwijl weer een ander soms pas om half 10 op kantoor is. Het maakt dus niks uit of je wel of geen ochtendmens bent want de tijden zijn flexibel. Ik ga ‘s middags ook op tijd weer weg terwijl de collega die heel laat komt tot laat door moet of ‘s avonds thuis nog wat moet doen. Dit geeft jou de vrijheid om te doen wat jij wilt en dat je aan het werk kunt gaan op het moment dat jij op je best bent.

Ik ben ‘s ochtends op mijn best, en zoals het gezegde zegt: ochtendstond heeft goud in de mond. Als je in de ochtend zo naar buiten staat te kijken over de landerijen heen en je ziet de zon opkomen. Dan heb ik inderdaad het goud gevonden.

Ontdek onze vacatures