Ontdek de veelzijdigheid van de agrosector: mijn verhaal

Ontdek de veelzijdigheid van de agrosector: mijn verhaal

2021-05-11

5 min leestijd | Stories

Door: Wouter Wennink, Junior Assistent Accountancy Agro

Als stagiair op de samenstelpraktijk van accon■avm richt ik me voornamelijk op de agrosector. Een wereld waarin altijd genoeg te beleven is, en die volop afwisseling en verdieping biedt. Benieuwd of dat ook iets voor jou is? In deze blog vertel ik je alles over mijn stage en het werk voor agrarische klanten.

Feeling met de sector
De interesse in de agrosector heb ik van huis uit meegekregen. Wij hebben thuis namelijk een melkveebedrijf. Daardoor kende ik accon■avm al en was het een logische stap om hier een stageplek te zoeken. Maar er zijn ook genoeg collega’s die niet zijn opgegroeid in een agrarisch bedrijf. Ervaring met de agrosector is dus absoluut geen must.

Flexibel studeren en werken
Ik studeer Agrarisch Ondernemerschap Dier- & Veehouderij in Dronten. Mijn eerste stage heb ik vorig jaar afgerond bij accon■avm, inmiddels volg ik óók mijn afstudeerstage bij accon■avm. Naast mijn afstudeeropdracht loop ik ook mee op de samenstelpraktijk voor de agrarische sector.

Dankzij de flexibiliteit van accon■avm en mezelf valt dit prima te combineren. Als het druk is en ze hebben dringend mijn hulp nodig, dan neem ik wat meer tijd voor de praktijk en wat minder voor school. Maar als ik een andere keer juist weer meer tijd voor mijn studie nodig heb, is dat vaak geen probleem.

Goede begeleiding, ook in coronatijd
Het was door de coronacrisis natuurlijk een gek moment om te beginnen op een nieuwe werkplek. Veel mensen werken thuis, maar stagiairs en nieuwe medewerkers krijgen gelukkig goede begeleiding. Er zijn altijd ervaren accountmanagers beschikbaar op mijn afdeling waar ik vragen aan kan stellen of even mee kan sparren. Erg fijn!

Daarnaast kan ik altijd bij mijn stagebegeleider terecht voor vragen of als ik ergens tegenaan loop. We plannen niet per se vaste momenten in, maar als ik behoefte heb aan een gesprek of als we mijn voortgang willen bespreken, is hier altijd ruimte voor. Er wordt dan echt tijd voor mij vrijgemaakt en er is aandacht voor mijn persoonlijke wensen.

We hebben een heel divers team met hele jonge mensen, maar dus ook mensen met al vele jaren ervaring. Een leuke mix van collega’s. Ik had van tevoren best een formele sfeer verwacht, maar op onze afdeling is zeker ook genoeg ruimte voor plezier en gezelligheid.

Als eerste op de hoogte
Het leukste aan mijn stage: ik zie en hoor ontzettend veel over de agrosector op de werkvloer. Zo hoor je wat er speelt onder agrarisch ondernemers. Van melkveehouderijen tot fruittelers, boomkwekers en bloementelers: we werken voor prachtige bedrijven.

Daarnaast ben je ook als een van de eerste op de hoogte van veranderingen in de wet- en regelgeving. Ik heb vanuit de samenstelpraktijk veel contact met accountmanagers die bij onze klanten komen, en dat is enorm leerzaam. Je hoort daar dingen die je weer mee kunt nemen en gebruiken in je loopbaan.

In het begin was ik veel bezig met cijfers en focuste ik vooral op het uitvoeren van een specifieke taak. Maar steeds meer leer je verder te kijken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als ik iets aanpas in de administratie? Wat betekent dit voor de agrarisch ondernemer? Uiteindelijk resulteert dat in een jaarrekening waar de klant ook écht iets aan heeft. Zo helpen we ondernemers om verbeteringen door te voeren en de belastingdruk te verlagen.

Ruimte om te ontdekken en ontwikkelen
Zoals ik al eerder zei kun je bij accon■avm je uren in overleg flexibel indelen. Daarnaast biedt accon■avm je ook de ruimte om jezelf te ontwikkelen en te ontdekken wat je interessant vindt. Heb jij een plan? Dan wordt hier serieus naar gekeken. Je bent een volwaardig lid van het team en jouw input wordt dan ook écht gewaardeerd.

En stel je wilt eens verder kijken dan alleen de samenstelpraktijk, dan is dit ook mogelijk. Zo ben ik bijvoorbeeld al een aantal keer mee geweest met klantbezoeken. Soms nodigen adviseurs je daar ook voor uit. Mijn praktische ervaring binnen de agrosector kan ik hierbij inzetten. Zo vertalen we een theoretisch advies, naar een realistisch, praktisch advies.

Agrosector is heel divers
Ik was van huis uit natuurlijk al geïnteresseerd in de agrosector. Maar nu leer ik ook de andere kant kennen: de fiscale, financiële en juridische aspecten van het agrarisch ondernemerschap. Waarbij sommige zaken voor mij ook nieuw zijn. Je doorloopt complexe processen om tot een goed eindresultaat te komen, en je hebt daarbij contact met mensen van verschillende afdelingen. Dat maakt het werk heel afwisselend en divers.

Ook aan de slag bij accon■avm?
Wil jij ook aan de slag bij de samenstelpraktijk van accon■avm? Bekijk de vacatures en lees de verhalen van collega’s. Wil je ontdekken of werken voor de agrarische sector ook iets voor jou is? Lees het verhaal van mijn collega Janna Bammens.

Ontdek onze vacatures