Van een big four-kantoor naar accon avm

Van een big four-kantoor naar accon avm

2019-03-20

5 min leestijd | Stories

Een blog van Melissa Iman
Junior Belastingadviseur bij accon avm

In mijn vorige blog heb ik met jullie mijn 5 tips gedeeld om beter nee te leren zeggen. Daarin vertelde ik dat ik na mijn opleiding Fiscaal Recht startte met mijn eerste “grote-mensen-baan”. Mijn loopbaan begon echter niet bij accon avm, maar bij een big four-kantoor. In deze blog wil ik jullie meenemen in mijn route naar accon avm.

“Ik ga nooit bij een big four werken!”
Tijdens mijn studie Fiscaal Recht, riep ik altijd heel hard dat ik nooit bij een big four-kantoor wilde werken. De horrorverhalen die rondgingen over big four-kantoren spraken mij totaal niet aan; oneindige werkdagen, onredelijke partners en een ontzettend hoge werkdruk. Gedurende mijn studietijd kreeg ik echter een werkstudentschap aangeboden en besloot ik om toch te proeven van de bedrijfscultuur van een big four-kantoor. Dit werkstudentschap beviel uiteindelijk zo goed, dat ik besloot om te blijven toen ik een aanbod kreeg.

En dan begin je toch bij een big four…
Na mijn werkstudentschap begon ik op de afdeling loonheffingen (vergelijkbaar met de werkgeversservice bij accon avm). Hier werd ik ontvangen door jonge, ambitieuze collega’s en werden al vrij snel veel van de vooroordelen over big fours ontkracht. Het team was hartstikke leuk en iedereen was bereid om mij te helpen bij de vragen die ik had. Je weet immers nog helemaal niks als je vanuit de universiteit het werkleven inrolt. Daarnaast draaide ik gelukkig geen 12-urige werkdagen en waren de vrijmibo’s ook erg gezellig.

Twijfels
Na een tijdje bij een big four te hebben gewerkt, kreeg ik toch twijfels. Twijfels over het vakgebied zelf, over de locatie waar ik werkte en over mijn ambities voor de toekomst. Aangezien ik net van de universiteit af kwam, vroeg ik mij af of mijn passie bij de loonheffingen lag of toch bij een ander belastinggebied. Dit kon ik echter niet achterhalen op de werkplek waar ik destijds zat. Mijn doel was altijd om als generalist te starten en niet als specialist. Daarnaast werkte ik Eindhoven, terwijl ik in Maastricht woon. Ik wilde mij meer focussen op klanten in de regio waarin ik woon, omdat ik vind dat Limburg enorm interessante klanten heeft. Ik kwam voor het eerst in aanraking met accon avm bij het LOF-congres. De mogelijkheden om als generalist te kunnen starten én in regio Limburg te werken, spraken mij heel erg aan. Na een prettig telefoongesprek met de recruiter werd ik uitgenodigd voor een kennismaking. De rest is uiteraard geschiedenis!

Werken bij accon avm
Nu werk ik sinds 1 juli 2017 bij accon avm en merk ik dat ik hier veel beter op mijn plek zit. Ik werk als generalist, dus dat betekent dat ik allerlei soorten belastingen zie. Los daarvan is mijn werk erg gevarieerd. Zo stel ik aangiften inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting op, maar bel ik ook regelmatig met de Belastingdienst, stel ik adviezen op, houd ik mij bezig met een klein stukje recruitment en met het coachen van andere junioren. Hierdoor is mijn werk erg uitdagend en hoef ik mij geen moment te vervelen! Daarnaast is er natuurlijk een groot verschil tussen de klantenportefeuille van accon avm en een big four. accon avm heeft voornamelijk klanten in het MKB en de agrarische sector, terwijl de big four voornamelijk beursgenoteerde bedrijven en grote multinationals als klant hebben.

Zelf ben ik werkzaam in de MKB-praktijk. Gedurende het werken bij accon avm ben ik erachter gekomen dat ik dit ontzettend leuke klanten vind. Je kijkt verder dan alleen de onderneming van de klant, waardoor je een klant echt kunt leren kennen. Daarnaast verzorgen wij vaak de gehele financiële dienstverlening van een klant, waardoor je meer ziet dan alleen de belastingaangifte of het stuk advies dat jij hebt geschreven. Ook heb ik meer persoonlijk contact met klanten, waardoor de lijnen een stuk korter zijn. Dit zorgt ervoor dat dit werk past bij wie ik ben.

Tweede thuis
Nu, ruim anderhalf jaar later, kan ik zeggen dat ik mijn plekje heb gevonden binnen accon avm. Op kantoor Maastricht-Airport kom ik ruim aan de dagelijkse hoeveelheid lachen. De gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat mijn werkplek mijn tweede thuis is geworden. Daarnaast biedt accon avm de ruimte om mijn ambities waar te kunnen maken; als ik meer bij klantenbesprekingen wil gaan zitten of meer advieswerkzaamheden wil doen, dan hoef ik dat maar te vragen. Kortom: ik zit hier wel goed!

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze blog en wil jij dit ook? Bekijk dan hier onze vacatures voor Junior Belastingadviseur!

Ontdek onze vacatures