Van je passie je werk maken, zo deed ik het

Van je passie je werk maken, zo deed ik het

2019-02-12

5 min leestijd | Stories

Een blog van Ilse van der Valk
Junior Assistent Accountant bij accon avm


Een klein meisje met een droom
Als klein meisje van 3 jaar oud dat net begon met praten, zeurde ik bij mijn ouders dat ik graag wilde paardrijden. Toen ik 7 jaar werd mocht ik eindelijk paardrijden en had ik dan ook gelijk mijn eerste paardrijles. Vanaf dat moment werd ik besmet met het paardenvirus en was mijn passie voor de paarden geboren. Een eigen paard zat er niet in; ik woonde midden in het centrum van Maastricht en mijn ouders waren allesbehalve paardenmensen. Daarnaast is het ook niet het goedkoopste ‘huisdier’ voor een kind. Maar, ik liet me niet uit het veld slaan. Via via leerde ik mensen kennen op wiens paarden ik mocht rijden. Vriendjes, vriendinnetjes, uitgaan, shoppen: ik vond het allemaal heel leuk, maar de paarden bleven toch het belangrijkst. Het was dan ook geen verrassing dat ik van deze passie mijn werk wilde maken.

(Net)werken
De paardensector is een lastige sector om werk in te vinden, daar moet je hard voor werken maar ook hard voor NETwerken. Uit dat oogpunt startte ik, na mijn Havo-opleiding, aan de opleiding Dier- en veehouderij aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Deze opleiding richtte zich niet alleen op de paardenhouderij, maar ook op andere sectoren de veehouderij. Zo kon ik me ook wat meer in andere sectoren verdiepen. Dit was een bewuste keuze omdat ik toch een plan-B wilde hebben, voor het geval een carrière in de paardensector niet zou lukken. Tijdens mijn opleiding heb ik op meerdere paardenevenementen zoals de KWPN Hengstenkeuring, Horse Event en Indoor Brabant gewerkt. Superleuk én een perfecte manier om te netwerken. Deze events worden georganiseerd door die studievereniging HAS Hippique, een studievereniging voor studenten met een passie voor paarden. Een studievereniging waar ik actief lid en zelfs, tijdens mijn 4e leerjaar, voorzitter van ben geweest.

Na superleuke stages bij Molenkoning en Moxie Sport en mijn minor Sectorspecialist Paard, was het tijd om af te studeren. Voor mijn afstudeeropdracht heb ik een onderzoek verricht naar de haalbaarheid van een hippische opleiding op topniveau. Hier kwam marketing bij kijken maar ook bedrijfskundige en financiële vaardigheden. Zo kwam ik in aanraking met de financiële kant van deze sector.

Van de schoolbanken naar de praktijk
Toen ik opzoek moest gaan naar een baan, was voor mij 1 ding belangrijk, 1 doel: een bijdrage leveren aan de professionalisering van de hippische sector. Ik zag de vacature van Junior Assistent Accountancy bij accon avm voorbijkomen. Ondanks dat ik geen financiële achtergrond heb, sprak deze vacature me aan. Dit omdat ze specifiek op zoek waren naar studenten van de HAS en omdat deze vacature aansloot bij mijn doel. Tijdens mijn eerste sollicitatiegesprek twijfelde ik toch of ik wel geschikt was voor de functie. Ik had immers geen financiële achtergrond en ik was eigenlijk bang dat het iets te hoog gegrepen was voor mij. Toch mocht ik op een tweede gesprek komen en tijdens dat gesprek kreeg ik er meer vertrouwen in. Met name omdat ik aangaf dat ik uiteindelijk geen accountant wilde worden maar graag de advies- /bedrijfskundige kant op wilde en Junior Assistent Accountancy zag als een opstapje om hier een goede basis voor te leggen. Dit bleek een perfecte match. Uiteindelijk kreeg ik het telefoontje dat ik was aangenomen en de vraag wanneer ik wilde starten met de baan. Zo heb ik op 29 februari 2018 mijn diploma in ontvangst mogen nemen en stond ik op 1 maart 2018 op het kantoor van accon avm in Maastricht voor mij eerste werkdag.

Binnen mijn functie Junior Assistent Accountant krijg ik te maken met verschillende bedrijven in de paardensector maar ook met andere agrarische bedrijven. Natuurlijk hebben de hippische bedrijven een iets specialer plekje in mijn hart, maar de afwisseling vind ik heel leuk. Ik kan mijn passie, kennis en kunde gebruiken in mijn werk om hippische ondernemers inzicht te geven in hun bedrijfscijfers en op basis daarvan adviespunten naar boven brengen. Daarnaast heb ik een mooi netwerk opgebouwd binnen de sector, wat niet alleen voor mij maar ook voor accon avm heel waardevol is. De paardensector is een interessante en leuke sector maar ook zeker heel complex. Dat vind ik alleen maar mooi, want zo kan ik mijzelf dagelijks blijven uitdagen om bij te leren en onderwerpen nog inzichtelijker te maken.

Waar ik nu het meeste van geniet? Dat is precies doe wat ik altijd al wilde: bezig zijn met paarden. Op mijn werk ben ik bezig met het professionaliseren van de hippische sector en in mijn vrije tijd geniet ik van mijn eigen paard. Mijn droom als 3-jarig meisje is uitgekomen.

Wil je weten hoe deze combinatie er in de praktijk uitziet? Bekijk de video van Ilse!

Ontdek onze vacatures