Van sollicitatietraining naar mkb-diner, voor een recruiter is geen dag hetzelfde

Van sollicitatietraining naar mkb-diner, voor een recruiter is geen dag hetzelfde

2019-05-15

3 min leestijd | Stories

Een blog van Winanda Veenstra
Recruiter bij accon avm

Solliciteren wordt vrijwel altijd als spannend ervaren. Voor sommige mensen voelt het zelfs alsof ze op examen moeten. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat alles went! Hoe meer ervaring jij opdoet, hoe onbezorgder jij het gesprek ingaat. Juist omdat solliciteren best spannend kan zijn, geven de recruiters van accon avm regelmatig sollicitatietrainingen bij studieverenigingen en hogescholen.

Een sollicitatietraining op kantoor
Na een heerlijk lang paasweekend stond dinsdag dan ook een sollicitatietraining op de planning. Deze keer kwamen studenten van de opleiding agrarische bedrijfskunde van hogeschool Van Hall Larenstein naar ons kantoor in Leeuwarden. Vooraf hadden de studenten hun cv’s naar mij doorgestuurd. Het leek de docent een leuke opdracht voor de studenten om een cv op te stellen en deze door een recruiter na te laten kijken en bespreken. Zogezegd, zo gedaan!

Tips van de pro
Als recruiter zie ik wekelijks veel verschillende cv’s voorbijkomen. Ik geef de studenten dan ook graag mee wat goed is en wat nog verbeterd zou kunnen worden. Wist jij bijvoorbeeld dat een cv niet langer dan twee pagina’s mag zijn? En dat een persoonlijk profiel ervoor zorgt dat je cv meer opvalt?

De STAR-methode
De sollicitatietraining was een twee uur durende workshop waarbij de verschillende aspecten van het solliciteren aan bod kwamen. Van het opstellen van een cv tot het schrijven van een goede motivatiebrief en het voeren van een sollicitatiegesprek. Waar we het ook over hebben gehad is de STAR-methode. Heb jij daar wel eens van gehoord? De STAR-methode is een interviewtechniek die vaak wordt ingezet tijdens een sollicitatiegesprek. Door voor jezelf helder te hebben waar jouw sterke en minder sterke kwaliteiten liggen, kom je tijdens een sollicitatiegesprek niet voor verassingen te staan. De ochtend hebben we afgesloten met een heerlijke lunch, waarna ik nog een collega had uitgenodigd om te komen vertellen over zijn loopbaancarrière.

Van sollicitatietraining naar diner
Donderdagavond stond het mkb-diner op de planning met accountancy-studenten van de Hanzehogeschool in Groningen. Wij werden verrast met een heerlijk viergangendiner. Niet alleen kregen we iedere ronde een ander gerecht, maar ook iedere ronde een andere groep studenten. Deze studenten krijgen elke ronde de kans om kennis te maken met een ander mkb-bedrijf. Voor mij als recruiter is het leuk om op een informele manier in contact te komen met studenten en tegelijkertijd ambassadeur te zijn voor accon avm.

Ondertussen dat ik dit schrijf, bedenk ik mij dat recruiter zijn echt heel leuk is:)

Ontdek onze vacatures