Vincent Voesten over zijn praktijkopleiding bij Accon avm

Vincent Voesten over zijn praktijkopleiding bij Accon avm

2019-10-03

3 min leestijd | Stories

“Eindverantwoordelijke zijn, daarin vind ik mijn uitdaging”

Collega Vincent Voesten rondde begin dit jaar zijn post-hbo-opleiding tot accountant af en groeide door van assistent-accountant naar accountant. Wat bracht deze opleiding hem? Lees de ervaringen van Vincent.

Toen ik acht jaar geleden startte met de hbo-opleiding Accountancy wist ik al dat ik uiteindelijk wilde doorstuderen voor accountant. Want de extra verantwoordelijkheid die je hebt ten opzichte van de functie van assistent-accountant spreekt mij aan. Dus toen ik na mijn stageperiodes bij accon■avm mocht blijven, besloot ik me direct aan te melden voor het specialisatietraject: een jaar theorielessen, drie jaar praktijkopleiding en een mondelinge verdediging bij de beroepsorganisatie.

Snel schakelen door eigen stagebureau
accon■avm heeft net als grotere organisaties een eigen stagebureau dat door de NBA gecertificeerd is. Het bureau mag dus mijn ingeleverde essays en beroepsproducten beoordelen. In de praktijk betekent dit dat een naaste collega mij begeleidt en beoordeelt en een andere collega dit nog eens controleert. Als ik tussendoor vragen heb, kan ik die intern stellen. En hoef ik dus niet op een externe organisatie te wachten voor antwoorden.

Een ander voordeel van accon■avm: collega’s stellen zich flexibel op. Om wat meer rust in mijn privé-werkbalans te krijgen mocht ik extra verlofdagen meenemen naar het nieuwe jaar zodat ik deze kon besteden aan mijn studie.

Combinatie werk en opleiding
Tijdens de opleiding deed ik hetzelfde werk als collega-assistent-accountants. De essays en beroepsproducten die ik voor de opleiding maak, verdiepen die werkzaamheden. Ik stelde bijvoorbeeld op kantoor een jaarrekening samen en reflecteerde daarop in mijn essays: waarom pak ik dit zo aan, zijn er andere mogelijkheden, welke vaktechnische dilemma’s ben ik tegengekomen?

Meer verantwoordelijkheid
Ik ben de opleiding gaan doen voor de extra verantwoordelijkheden die bij de functie van accountant horen. Niet alleen voor de titel. Eindverantwoordelijke zijn voor de jaarrekeningen en zo het maatschappelijk belang dienen, daarin vind ik mijn uitdaging. Ook de sterkere positie in de arbeidsmarkt maakte de opleiding voor mij aantrekkelijk. En de kans om door te groeien naar andere functies binnen accon■avm.

Voordeel voor klanten
Daarnaast zie ik deze opleiding als een voordeel voor onze klanten. Want tijdens de specialisatie leerde ik in de praktijk nog beter met de klant communiceren en nam de kwaliteit en toegevoegde waarde van mijn werkzaamheden verder toe. Wat daarbij erg helpt, is dat collega’s je graag verder helpen in je leerproces.

Ze nodigden me bijvoorbeeld uit om eens mee te gaan naar een klant en daar de jaarrekening die ik had samengesteld te bespreken. Voor mij interessant om de ondernemer en zijn bedrijf te zien. Voor de klant leuk om aan mij te laten zien wat hij precies doet. Zo ontstaat er meer binding en persoonlijk contact. Dat is prettig voor de klant én voor accon■avm.

Laten we een bakkie doen
Overweeg je ook de post-hbo-opleiding te gaan doen? En wil je eens van gedachten wisselen over mijn ervaringen? Ik help je graag! Je kunt me bereiken via 088-4468845 of v.voesten@acconavm.nl.


Ontdek onze vacatures