Voorjaar: de tijd met de mooiste 'eerste keren´

Voorjaar: de tijd met de mooiste 'eerste keren´

2019-05-06

4 min leestijd | Stories

Een blog van Zjane Plas
Junior Assistent Accountancy bij accon avm

Hoewel koningsdag koud en nat aan ons voorbij ging, was het Paasweekend daarvoor lekker zonnig. De lente is nu écht begonnen! Nu ik erover nadenk is het voorjaar misschien wel mijn favoriete seizoen, want het voorjaar is voor mij de tijd van het jaar met de mooiste ‘eerste keren’. De eerste keer dat de vogels fluiten, de eerste keer dat er weer blaadjes aan de bomen groeien, de eerste bloemen die weer in bloei staan, de eerste lammetjes die worden geboren én natuurlijk voor mij de mooiste: de eerste keer dat de koeien weer naar buiten gaan!.

Bewonder de eerste lammetjes die worden geboren
Van sommige eerste keren geniet ik wat meer dan van anderen. Ik geniet bijvoorbeeld altijd enorm van de eerste lammetjes die geboren worden en naar buiten gaan. Heerlijke witte bolletjes wol die staan te springen en rennen. De boer waar ik werk is van halverwege maart tot halverwege april druk met alle schapen die aan het lammeren zijn. Steeds als ik weer op de boerderij kom zie ik de lammetjes steeds groter worden. Als de lammetjes groot genoeg zijn gaan ze met hun moeder in een groot hok waar ze met meerdere koppeltjes bij elkaar zitten. Hier hebben de lammetjes ook de ruimte om te rennen en te springen.

Geniet van de eerste koeien die de wei in gaan
Maar vooral geniet ik natuurlijk van de koeien die voor het eerst naar buiten gaan. Als het weer goed is, het gras lang genoeg is en het land niet te nat is kunnen de koeien eindelijk naar buiten. Dit is altijd een mooie gebeurtenis. Het is net alsof de koeien zelf ook weten dat het bijna tijd is en ze hebben er altijd enorm veel zin in. De koeien genieten van het verse gras en kunnen even lekker rennen en gek doen.

Voorbereidingen op het groeiseizoen op de boerderij
Voor de meeste boeren is het voorjaar ook de periode dat het wat drukker wordt. Ze moeten zich voorbereiden op het komende groeiseizoen. Om te beginnen moet het grasland (kunst)mest krijgen om goed te groeien. Om ervoor te zorgen dat zij ook in de winter genoeg voer hebben voor hun koeien moeten ze het gras dat ze hebben maaien en inkuilen. Inkuilen betekent dat ze al het gras op één grote bult gooien en het dan luchtdicht verpakken door er folie overheen te trekken. Als er nog (groot)onderhoud moet gebeuren aan de stallen wordt dat vaak in de zomer gedaan. Hoewel het voorjaar én de zomer dus een hele mooie tijd is, is het ook een hele drukke tijd.

En een drukke tijd op kantoor
Niet alleen voor de boeren is er in het voorjaar veel te doen. Ook op kantoor breekt met het voorjaar een drukke periode aan. De meeste boeren in het noorden van het land hebben een mei-mei boekhouding. Dit betekent dat het jaar voor de boekhouding van 1 mei tot en met 30 april loopt. Natuurlijk willen de meeste boeren weten hoe zij het afgelopen jaar hebben gedraaid. Dus vanaf mei gaan wij druk aan de slag om zo veel mogelijk jaarrekeningen af te maken. Dit lukt natuurlijk niet allemaal in mei, maar we hebben wel een strakke planning. Na een drukke voorjaarsdag op kantoor vind ik het heerlijk om even een rondje te lopen op de boerderij en te genieten van al het moois dat het voorjaar met zich meebrengt.

Ontdek onze vacatures