Zo helpt Gerard ondernemers hun dromen te verwezenlijken

Zo helpt Gerard ondernemers hun dromen te verwezenlijken

2021-08-04

5 min leestijd | Stories

Door Gerard Tooten, regiodirecteur

Onze collega Gerard Tooten helpt ondernemers met het ontwikkelen van hun bedrijf. Een van zijn recente projecten: ondernemers begeleiden bij het opzetten van een paardensportbedrijf. Mede dankzij Gerards adviezen maakten deze ondernemers hun droom waar: uitgroeien tot een internationale toplocatie. Laat je inspireren door zijn verhaal.

Koffiedrinken
Dat Gerard ondernemers in de paardensport mag begeleiden, is niet geheel toevallig. “Zelf ben ik ook gek op paarden. Ik kom dan ook regelmatig op concoursen. Daar raakte ik aan de praat met een ondernemer uit de buurt. Zij vertelde me over de ambities voor hun bedrijf, ik vertelde over mijn expertise en accon■avm. Een week later werd ik uitgenodigd om een kop koffie met haar en haar man te drinken. En zo geschiedde.”

Stip op de horizon
Gerard vertelt hoe zo’n adviestraject in zijn werk gaat. “Allereerst is het zaak om de stip op de horizon te bepalen. Daarover ga ik met ondernemers in gesprek. Waar willen de ondernemers staan over drie tot vijf jaar? Is er een plan A, maar ook een plan B of C? Op deze manier help ik ondernemers hun gewenste focus en strategie voor de toekomst te ontdekken. Voor deze ondernemer betekende dit dat een andere ondernemingsvorm interessanter zou zijn. Zodat ze risico’s beter kunnen spreiden en dátgene kunnen blijven doen wat ze graag doen.”

Internationale ambities
Voor de ondernemers was die stip op de horizon: de bedrijfslocatie van een van de ouders aankopen en vervolgens een professionaliseringsslag slaan. Gerard vertelt: “Uitstraling is heel belangrijk in deze branche, zeker als je je zoals deze ondernemers richt op internationale klanten van het hogere segment. Daarom wilden de ondernemers investeren in een nieuwe omheining, buitenpiste en een dakrenovatie.”

Dat gaat natuurlijk om flinke bedragen. Hoe geef je ondernemers daar advies in? “Als adviseur is het mijn taak om ondernemers een spiegel voor te houden, door alle risico’s en kansen uit te lichten. De paardenwereld is een risicovolle branche. Uiteindelijk zijn we samen gekomen tot een realistisch bedrijfsplan en een bijbehorend financieringsplan. Waarbij grote investeringen stap voor stap worden gedaan. Om zo bepaalde risico’s uit te sluiten en tegelijk groeikansen te benutten.”

Aan tafel bij de bank
Van dat plan bleek ook de bank overtuigd. Gerard vertelt: “Dit is altijd een spannende fase. Ik help de ondernemers om het financieringsgesprek zo goed mogelijk voor te bereiden. In dit geval was ik ook bij het gesprek met de bank aanwezig, om de ondernemers te ondersteunen met de argumentatie. Dat liep gelukkig soepel. Elke kritische vraag wisten we samen te beantwoorden.”

Team van specialisten
De bank gaf een ‘go’ en binnen enkele weken was de financiering rond. Vervolgens ging Gerard aan de slag met de fiscale en juridische afwikkeling van de bedrijfsoverdracht.

Hij vertelt: “Bij dit bedrijf ging het om een bedrijfsoverdracht binnen de familie. Dan is het natuurlijk extra belangrijk dat alles goed op papier staat. Het mooie aan accon■avm is dat we alles in huis hebben om ondernemers hierin te ontzorgen. Hiervoor heb ik een klantenteam gevormd met een Aspirant Accountmanager en collega’s van andere disciplines.

Zo verzorgde een accountant de jaarrekening en begroting, maakte een jurist alle overeenkomsten in orde en zag een fiscalist toe op het overdrachtsplan. Ikzelf was sparringpartner en klankbord voor de ondernemers, en zorgde er samen met de Aspirant Accountmanager voor dat alles volgens planning liep. Dat is hoe we het graag aanpakken bij accon■avm: goed afstemmen met het team en gebruikmaken van alle expertise die we in huis hebben.”

Bijdragen aan continuïteit
Inmiddels is de overdracht rond en het vernieuwde bedrijf in volle gang. Gerard blikt tevreden terug op dit adviestraject: “Ik kom nog regelmatig bij deze ondernemers. Als vaste adviseur heb ik een fijne vertrouwensband met hen opgebouwd. Ze zijn erg blij met de stappen die ze hebben gemaakt. Voor mij persoonlijk geeft het veel voldoening. Met één team zet je alles op alles om ondernemersplannen waar te maken. Op die manier draag je echt bij aan de ontwikkeling en toekomst van een bedrijf, geweldig is dat.”

Ambities voor de toekomst
Gerard blikt vooruit: “Deze ondernemers zitten vol ambities. Ze willen nóg meer groeien en van hun paarden nog betere topsporters maken. Wij bij accon■avm ondersteunen ze daar graag bij. Zowel in de rol van sparringpartner als op fiscaal, financieel en juridisch niveau.”

Ook werken voor interessante klanten?
Ondernemers en hun onderneming verder brengen, met focus op de toekomst. Dat is waar accon■avm voor staat. Wil jij ook bijdragen aan het succes van andere ondernemers? Ontdek de vacatures en lees meer ervaringsverhalen van mijn collega’s. En wie weet werken we binnenkort sámen aan een uitdagend ondernemersvraagstuk.

Ontdek onze vacatures