LinkedIn-etiquette: 8 tips van onze recruiter

LinkedIn-etiquette: 8 tips van onze recruiter

2020-03-03

5 min leestijd | Tips

Tips van Deborah Matser – Corporate Recruiter

Wil je vaker benaderd worden voor functies via LinkedIn? Of word je wel vaak benaderd, maar niet voor functies die je leuk vindt? Als recruiter en LinkedIn-expert geef ik je graag 8 tips.

1. Maak je profiel beter vindbaar

En dat begint met je functietitel. Stel: je officiële functietitel is Credit Controller. Recruiters die zoeken op de term ‘financieel medewerker’, kunnen jou dan niet vinden. Gebruik dus de meest voor de hand liggende titel of geef met een ‘/’ een equivalent aan. Voorbeeld: Jan de Jong, Credit Controller / Financieel Medewerker.
En ben je actief op zoek? Zet dan de term ‘beschikbaar’ in je functietitel. Zo kunnen we je nog makkelijker vinden.

2. Juiste profielinstellingen
Ben je actief op zoek? Of ben je niet op zoek, maar sta je wel open voor aanbiedingen? Schakel dan de functie ‘Open voor carrièrekansen’ in. Je werkgever kan dit niet zien.
Als je instelt dat je beschikbaar bent, vraagt LinkedIn je extra informatie in te vullen. Denk aan: wat voor type functie je zoekt, je beschikbaarheid in aantal uren en je zoekgebied. Vul deze informatie zo specifiek mogelijk in, zodat recruiters je alleen benaderen voor functies die aansluiten op je profiel.

3. Neem je profiel vaker onder de loep
Werk regelmatig je profiel bij. Kijk er met een frisse blik naar en vraag je af: wat kan er nog beter? Zo blijft je profiel up-to-date en voorkom je eventuele misverstanden.
Een voorbeeld: ik benaderde een kandidaat die veel wisselende posities heeft gehad in een korte tijd. Dat is vaak geen goed teken. Maar tijdens het gesprek bleek dat deze professional werkte op interim-basis. Als ik dat had geweten, had ik een andere eerste indruk gekregen.

4. Reageer altijd op InMails
Word jij overspoeld door InMails van recruiters? Of krijg je aanbiedingen die je totaal niet aanspreken? Dan gaat het bericht vaak direct de prullenbak in. Begrijpelijk, maar ik raad je aan om tóch te reageren op deze berichten.
Ook al ben je nu niet op zoek, je weet nooit wat een nieuw contact je voor de toekomst brengt. Geef dus aan dat je wilt connecten, maar dat je op dit moment nog op je plek bent in je huidige functie. Zo blijf je op de radar.

5. Wie het eerst komt…
… wie het eerst maalt. LinkedIn is een fijn platform om persoonlijk contact te hebben met recruiters. Maar vaak is bellen sneller. Wacht niet af, trek de stoute schoenen aan en pak de telefoon. Voordeel is ook dat je meteen een ‘klik’ kunt maken met de recruiter.
Wil je liever whatsappen? Dat kan bij de recruiters van acconâ– avm ook. In elke vacature vind je onderaan het mobiele nummer van de recruiter.

6. Deel je prestaties en ambities
Heb je je profiel ‘sober’ ingericht, met weinig specifieke informatie over je prestaties en verrichte werkzaamheden bij werkgevers? Zonde!
Hoe ‘vager’ je profielinformatie is, hoe vaker je wordt benaderd voor functies die niet bij je passen. Recruiters willen dan meer van je weten. Hoe specifieker je profiel is ingevuld, hoe gerichter je wordt benaderd voor functies die wél bij je passen.
Wees daarbij zo volledig mogelijk. Heb je een afgeronde bachelor, master of diverse certificaten in de pocket? Ambities om te werken in een commerciële omgeving of voel je je meer thuis in een non-profitorganisatie? Deel deze informatie op je profiel.

7. Link proactief met recruiters
Heb je nog geen passende vacature gevonden, maar wel een lijstje met organisaties waarvoor je graag wil werken? Dan kun je ook alvast linken met recruiters van die organisaties. Elke recruiter zal blij zijn met je verzoek!
Je hoeft dan niet direct te solliciteren, maar je kan wel aangeven dat het bedrijf je aanspreekt. Je weet nooit hoe het kan lopen.

8. Neem de tijd voor een goede foto
Een inkoppertje, maar o zo belangrijk: zorg voor een goede profielfoto. Helaas zie ik te vaak badkamerselfies, iets te informele vakantiefoto’s of onscherpe portretten. Zo jammer.
Terwijl je voor een goede profielfoto echt geen spiegelreflexcamera of fotograaf nodig hebt. Vraag een vriend, vriendin, je moeder of buurvrouw. Ga tegen een witte muur staan, laat een aantal foto’s schieten en kies de beste eruit.

Meer tips?
Heb je je LinkedIn-profiel helemaal op orde? En wil je solliciteren op een accountancyfunctie? Dan wijs ik je graag op deze 10 sollicitatietips van mijn collega’s. Ik wens je alle succes in de zoektocht naar een passende baan!

Ontdek onze vacatures