Zo onderhandel je over jouw salarisvoorwaarden

Zo onderhandel je over jouw salarisvoorwaarden

2022-01-09

3 min leestijd | Tips

Het vinden van een (nieuwe) baan is een leuke, maar vaak ook spannende periode. Eerst krijg je te maken met het schrijven van een sollicitatiebrief, dan komt het spannende sollicitatiegesprek en als klap op de vuurpijl moet je ook nog eens met stalen zenuwen het gesprek voeren over je toekomstige salaris. Want dit is dé kans om te onderhandelen!

Heb jij binnenkort een gesprek bij accon avm of een andere werkgever? Gebruik dan deze tips om de onderhandelingen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Doe onderzoek

Onderzoek goed wat een redelijk salaris is voor de functie die je gaat bekleden. Valt je werk onder een cao dan staat al vast hoeveel je kunt verdienen. Je focus ligt dan meer op in welke schaal je gaat beginnen. Is er geen cao? Kijk dan of je online, of bij oude studiegenoten of vrienden met dezelfde functie kunt achterhalen wat een gepast salaris is. Online kun je bijvoorbeeld de salariskompas raadplegen.

Weet antwoord op de ‘waarom’?

Zorg ervoor dat je kunt beargumenteren waarom het door jouw genoemde salaris ook echt een redelijk bedrag is. Waarom is het gerechtvaardigd? Waaruit blijkt dat je dit bedrag waard bent? Als je dit niet duidelijk uit kunt leggen, dan wordt het ook lastig om je nieuwe werkgever hiervan te overtuigen.

It’s not all about the money: vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Soms merken we dat sollicitanten vergeten om ook goed door te vragen naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wellicht is er ruimte om ook te onderhandelen over deze voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan je reiskostenvergoeding, opleidingsmogelijkheden, sportmogelijkheden, thuiswerken of extra vakantiedagen. Deze secundaire arbeidsvoorwaarden kun je ook als ‘wisselgeld’ inzetten om toch een hoger salaris te krijgen.

Kijk ook naar de toekomst

Als laatste tip willen we je meegeven om ook altijd te vragen naar hoe het is geregeld met de jaarlijkse salarisverhoging en waar deze op wordt gebaseerd? Is er een beoordelingscyclus? Ga je elk jaar automatisch een stapje omhoog, of moet je zelf aan de bel trekken bij je volgende contract? Dit zijn belangrijke zaken die wellicht ook meespelen bij het akkoord gaan met je startsalaris.

Ontdek onze vacatures